Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští dolaroví milionáři radí: Jak nejlépe investovat peníze?

Více než stovka bohatých Čechů se zúčastnila průzkumu, v němž měli říct, kam nejraději investují. Naprostým vítězem se staly nemovitosti, pak akcie. Ale ani milionáři nezanedbávají investice do vzdělání či zdraví. Informuje o tom iHNed.cz.

Průzkum si nechala vypracovat finanční skupina J&T a provedla ho pro ni společnost Perfect Crowd. Ptala se celkem 106 respondentů, jejichž mejetek převyšuje jeden milion amerických dolarů. A z velké části šlo o podnikatele, kteří si peníze vydělali vlastním úsilím a vědí tedy, jak s nimi zacházet.

Milionáři si měli vybrat, kam by investovali jeden milion korun a kam deset milionů. Z výzkumu, který proběhl na přelomu dubna a května, vyplynulo, že 1 milion by nejčastěji uložili na termínovaný vklad. K tomu by se uchýlilo 22 procent respondentů.

Patnáct procent z nich by investovalo do akcií. Ale dalších 16 procent by, možná překvapivě, dalo tuto částku na své koníčky či cestování. 13 procent by peníze vložilo do realit, 8 procent do komodit a 4 procenta dotázaných by investovaly do svého zdraví.

Nezanedbávají ani vzdělání sebe nebo svých dětí, a proto by částku vložili i do něj. Někteří by peníze uložili do umění, jiní do fondů.

10 milionů? Nemovitost

Pokud by měli k dispozici částku 10 milionů, už by ji ukládali jinak. Téměř dvě třetiny z dotázaných (59 procent) odpověděly, že by ji investovaly do nemovitosti. To je podle zjištění iHNed.cz trochu překvapivé - odborníci se prý v reálu setkávají s požadavkem, aby peníze nesly fixní výnos.

Více než třetina z nich by také uložila peníze do dalšího oblíbeného nástroje - akcií. Třináct procent by je investovalo do svého podnikatelského záměru či do komodit, 8 procent do dluhopisů a 7 procent opět do vzdělání.

Z výzkumu vyplynulo, že nadpoloviční většina (59 procent) respondentů volí bezpečnější investice. Zbylých 41 procent je ochotno riskovat. Tento trend potvrzuje i ředitel oddělení Wealth Management v Citibank Pavel Drahotský.

"Sílící proud tvoří více spekulativní investoři vyhledávající riziko, kteří očekávají zejména významnější růst inflace," cituje ho iHNed.cz.

Témata:  investice

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy