Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Miliony z evropských fondů budou dostupnější, Klaus podepsal novelu

Prezident Václav Klaus v pondělí podepsal zákon, který zavádí změny v rozpočtových pravidlech, informoval mluvčí Hradu Radim Ochvat. Norma má usnadnit čerpání peněz z evropských fondů.

Novela má zjednodušit administraci peněz, které do Česka plynou z Evropské unie. Soubor novel příslušných zákonů navazuje na strategii zjednodušení administrace evropských fondů, kterou připravila ještě bývalá vláda Jana Fischera.

Materiál bývalé vlády počítal například s tím, že by se hranice, nad kterou je nutné provést schválení projektu ministerstvem financí, posunula ze současných 100 milionů na 500 milionů korun. Ministerstvo financí s tím však ve svém návrhu nepočítá a hranici posouvá na 200 milionů korun.

Novela dále zpřesňuje různá porušení rozpočtové kázně či povoluje, aby projekt, u kterého se předpokládalo spolufinancování z rozpočtu Evropské unie, byl financovaný pouze ze státního rozpočtu. Kromě zákona o rozpočtových pravidlech návrh mění i zákon o Nejvyšším kontrolním úřadu a některé další právní normy.

Témata:  EU Václav Klaus

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy