Čtou si Češi soukromé e-maily v práci?

Komu Češi posílají soukromé e-maily? Které věkové skupiny používají e-mail ke komunikaci s kamarády? Kolik týdně odešleme a naopak přijmeme e-mailových zpráv? Čtou si Češi soukromé e-maily také v práci? V čem si je prohlíží? Společnost Mailkit, věnující se e-mailovému marketingu, se na zodpovězení těchto otázek zaměřila ve svém výzkumu.

Ilustrační fotografie
reklama

Nejvíce si Češi soukromé e-maily píší s kamarády, odpovědělo tak 74 % z nich. Na pomyslné druhé příčce se umístili rodinní příslušníci. S těmi prostřednictvím e-mailu komunikuje 65 % respondentů. Kolegům v práci zasílá e-maily 61 % Čechů. Celých 47 % Čechů komunikuje se svými klienty a zákazníky ze soukromého e-mailového účtu. Na komunikaci se vzdálenými příbuznými využívá e-mail 35 % Čechů. 27 % dotázaných ho pak používá ke styku s někým jiným.

Ze všech sledovaných věkových skupin se svými kamarády pomocí e-mailů nejméně komunikují mladí lidé ve věku 18-29 let (54 %). Jsou to právě mladí lidé, kteří se se svými známými domlouvají převážně přes mobilní chatovací platformy (například WhatsApp, Snapchat, Messenger, Google Hangouts, Kik, Snapchat a kupodivu ještě stále třeba i přes ICQ). Ve vyšších věkových skupinách, tedy 30-44 let a 45-59 let s přáteli e-mailem komunikuje 83 % Čechů.

Nejvíc (36 %) Čechů dostává týdně méně než 5 soukromých e-mailů, 29 % z nich najde ve své e-mailové schránce 6-15 těchto zpráv. 27 % jich obdrží 16-50 a pouhých 8 % pak více než 51.

Jak jsou na tom Češi s odesíláním soukromých e-mailů? 48 % jich odešle za týden méně než pět. 30 % jich napíše za stejné časové období 6-15. Pětina dotázaných rozešle 16-50 zpráv, 3 % pak 51 a více.

Soukromé e-maily si čte v práci 49 % dotázaných. 11 % takto činí pouze v případě, když je nikdo nevidí a 40 % je raději neotevírá. Bez problémů soukromé e-maily v práci otevírají více muži (57 %) než ženy. Vysokoškolsky vzdělaní lidé je pak otevírají častěji (74 %) než ti bez maturity (34 %).

Soukromé e-maily si ve webovém rozhraní poskytovatele e-mailu otevírá 90 % respondentů (např. Seznam.cz, Centrum.cz, Google.com), 25 % v mobilní aplikaci a 22 % na počítači v programu pro práci s e-maily (např. Outlook, Mail, Thunderbird).

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky