Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Které zákony spadnou pod stůl? Volby se dotknou EET i daně z nabytí nemovitých věcí

Volby, ilustrační fotografie
Volby, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Vzhledem k blížícímu se termínu voleb je již nyní jasné, že některé zákony či jejich novely již nebudou schváleny. Které z nich jsou nejdůležitější?

Novela zákona o evidenci tržeb

Novela zákona o evidenci tržeb navrhovala odsunutí účinnosti třetí a čtvrté fáze zavedení EET o dalších devět měsíců. To znamená, že by třetí fáze, která dopadá obecně na svobodná povolání, dopravu, zemědělství aj. začala 1.12.2018 a čtvrtá - tedy ta, která dopadá na řemesla a výrobu - až v březnu 2019. Ač se programy kandidujících stran často svorně vyjadřují ke změně EET, je téměř vyloučené, aby k ní došlo před původními termíny zavedení třetí a čtvrté fáze. Jakékoliv úpravy tak budou zaváděny až v době, kdy budou EET podléhat všichni podnikatelé bez rozdílu.

Daň z nabytí nemovitých věcí

Dle platné právní úpravy účinné od 1. listopadu 2016 je od daně z nabytí nemovitých věcí osvobozeno první úplatné nabytí vlastnického práva za daných podmínek mimo jiné k jednotce nacházející se v bytovém domě, nikoli však v rodinném domě. To v praxi znamená, že kdo si koupil byt v nemovitosti kolaudované jako rodinný dům, musel zaplatit daň z nabytí i v případě, že šlo o první prodej této jednotky.

Cílem původní úpravy bylo osvobodit novou bytovou jednotku jako takovou. Vzhledem k vzrůstajícímu trendu vymezovat jednotky také v nově vystavěných rodinných domech, novela rozšiřuje stávající osvobození také na jednotky v rodinných domech. Nepřijetím novely zákona nicméně i nadále platí, že na první převod jednotky v rodinném domě se osvobození neaplikuje.

Sazba pojistného dle počtu dětí

Novela navrhuje u zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných odlišnou sazbu pojistného na důchodové pojištění, a to podle počtu dětí, o které tito poplatníci pečují. Místo dosavadní jedné sazby pro zaměstnance a jedné sazby pro osoby samostatně výdělečně činné pro obě skupiny pojištěnců zavádí celkem čtyři sazby. Stávající sazba by měla zůstat pro ty poplatníky, kteří nepečují o žádné nezaopatřené dítě nebo pečují jen o jedno. Nejnižší sazba bude platit pro ty poplatníky, kteří pečují aspoň o čtyři nezaopatřené děti (pro zaměstnance bude nulová, pro osoby samostatně výdělečně činné ve výši 22,7 %, neboť OSVČ budou muset i v tomto případě uhradit to pojistné, které z vyměřovacího základu zaměstnance platí jeho zaměstnavatel). Pro poplatníky, kteří pečují o dvě nebo o tři nezaopatřené děti, se stanoví nižší sazby. Novela nebyla nicméně dosud schválena.

Korunové dluhopisy

Zákonem č. 192/2012 Sb. došlo v roce 2013 k zamezení daňové výhody způsobené zaokrouhlováním tzv. korunových dluhopisů. Dle přechodných ustanovení se však původní princip zaokrouhlování stále aplikuje na dluhopisy vydané před 1. lednem 2013 a to i v případě, kdy k jejich prodeji došlo po 1. lednu 2013. To znamená, že pokud například firma vydala korunové dluhopisy v prosinci 2012 a zájemce si je zakoupil teprve nyní, stále užívá daňové výhody.

Návrh novely zákona uvádí, že od 1. ledna 2018 se stejný způsob zaokrouhlování uplatní i na úrokové příjmy z dluhopisů emitovaných před 1. lednem 2013, pokud úrokový příjem plyne osobě, která byla v okamžiku emise nebo nákupu dluhopisu osobou spojenou s emitentem (vydavatelem) dluhopisu. „Novela má za cíl zdanění výnosů z dluhopisů emitovaných soukromými firmami, které ještě dnes drží fyzické osoby. V případě fyzických osob jsou spojenými osobami osoby blízké, ale i osoby, které vytvořily právní vztah převážně za účelem snížení základu daně nebo zvýšení daňové ztráty,“ vysvětluje Zuzana Hrubá, partner Schaffer & Partner.

Novela zákona byla poslanecké sněmovně předložena dokonce ve dvou nezávislých sněmovních tiscích. Oba nicméně dosud schváleny nebyly.

Posílení pravomocí ČNB

Vládní návrh novely zákona o České národní bance (ČNB) si klade za cíl mimo jiné posílit pravomoc ČNB pro regulaci trhu s hypotékami. „Doposud vydávala ČNB pouze doporučení, aby subjekty dodržovaly určitý poměr mezi výší poskytovaného úvěru (zadlužením) a hodnotou zastavené nemovité věci,“ říká Aleš Eppinger ze Schaffer & Partner. „Tato doporučení však nebyla vymahatelná, což by novela měla změnit,“ dodává. Kolem novely se zvedla vlna diskuzí a poslanci vyjadřovali obavy nad tím, zda zvýšená regulace neztíží dostupnost hypoték, a tedy i bydlení. Projednávání novely bylo přerušeno ve 2. čtení v Poslanecké sněmovně.

Zákoník práce

Novela zákoníku práce navrhuje úpravu několika principů jako například úpravu výpočtu dovolené, změnu doručování písemností nebo zavedení institutu vrcholových zaměstnanců. Poměrně kontroverzní a kritizovanou změnou je povinnost zaměstnavatele předcházet riziku stresu spojeného s prací a riziku násilí a obtěžování na pracovišti. Není jasné, jakým způsobem by se případné nedodržení předcházení dokazovalo. Novela se týká navíc i dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, kde by měla zpřísnit ochranu zaměstnanců a upravit jejich odměňování.

Projednávání novely bylo přerušeno ve 2. čtení v Poslanecké sněmovně. „Na vině je zde nejspíše velké množství pozměňovacích návrhů, které byly v průběhu legislativního procesu předloženy a které mohou být do určité míry motivovány i blížícími se volbami. Pro zaměstnavatele se jedná spíše o pozitivní zprávu, neboť každá větší změna zákoníku práce s sebou nese určitou míru nejistoty aplikace a velmi často i náklady ze strany zaměstnavatelů, které jsou se splněním nových povinností spjaty,“ dodává Vít Havrda, advokát KODAP legal.

Témata:  zákony volby EET (elektronická evidence tržeb) daně

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.