Nová definice tržní hodnoty? Vláda schválila novelu

Vláda dnes schválila novelu zákona o oceňování majetku, která mimo jiné zavádí nově definici tržní hodnoty. Norma dále zpřesňuje postupy při zpracování cenových map stavebních pozemků a nově zavádí ocenění rychle rostoucích dřevin. Informoval o tom tiskový odbor vlády.

Ilustrační fotografie
reklama

Zákon o oceňování majetku obecně řeší především oceňování majetku pro stanovení základu daně, ať již některé z daní majetkových, příjmových, daně z přidané hodnoty (DPH) nebo poplatků. U některých daní, například daně z nabytí nemovité věci, zjištěná cena slouží především jako kontrola, zda sjednaná cena nebyla ze spekulativních důvodů jako příliš nízká.

"Důvodem zavedení ocenění tržní hodnotou byla nutnost reagovat na případy, kdy pro určení obvyklé ceny nelze, vzhledem k jedinečnosti předmětu ocenění, zjistit kupní ceny srovnatelných věcí," uvádí matriál. Problém s určováním obvyklé ceny se podle MF projevoval i v případech znaleckých posudků zpracovaných a využívaných při prodejích státního majetku.

MF také do zákona dalo na žádost ministerstva zemědělství pojem rychle rostoucí dřeviny a způsob jejich oceňování. Ve stávajícím zákoně to nebylo upraveno.

Norma také ve vazbě na občanský zákoník a požadavky plánu pro plánování a výstavbu sítí elektronických komunikací aktualizuje ustanovení o oceňování věcných břemen.

Témata: vláda | zákony | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky