Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stovku za den v nemocnici zaplatíte už dnes!

Stovku za den v nemocnici zaplatíte už dnes!

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

O čtyřicet korun denně navíc budou muset z peněženky vytáhnout pacienti v nemocnicích. Poplatek za den na nemocničním lůžku se totiž od čtvrtka zvyšuje ze 60 na 100 korun.

Vyšší poplatek za den v nemocnici je první změnou z nového balíku reformních zákonů, která se promítne do života pacientů. Normy už podepsal prezident Václav Klaus, většina ze změn z nich má však datum účinnosti nastaveno nejen 1. leden, ale především 1. duben příštího roku.

Stokoruna v nemocnici se podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) neřadí mezi regulační poplatky. "Já ji vnímám jako spoluúčast pacienta na péči o něj. Je to připomenutí pacientům, že medicína je drahá. Pacienti platí zdravotní pojištění, ale medicína je mnohem dražší než cena pojištění," uvedl. Argumentoval tím na výtku, že nemocniční poplatek jako jediný v Česku nepodléhá finančnímu stropu. Tedy, že po dosažení určité částky by jej lidé dále neplatili. S navýšením poplatku za pobyt v nemocnici se bude muset kromě pacientů potýkat i rozpočet Středočeského kraje. Právě tato samospráva totiž jako jediná v zemi stále hradí občanům poplatky za péči ve svých krajských nemocnicích.

"Pacienti, pro které je zaplacení poplatku za pobyt v nemocnici existenčně neúnosné, mohou i nadále využít možnosti požádat Středočeský kraj o dar, který se rovná výši úhrady regulačního poplatku v našich zařízeních," uvedl hejtman David Rath (ČSSD). "Praxe zpětné refundace zůstává i po zdražení," doplnil.

O dar lze podle vedení kraje žádat prostřednictvím formuláře, který je přístupný například na internetových stránkách nemocnice.

V tuto chvíli za refundaci poplatků kraj utratí zhruba kolem pěti milionů korun ročně. Po 1. prosinci se čeká nárůst asi 10 až 20 procent.

Témata:  zdravotnictví

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy