Počet firem s vietnamským majitelem před spuštěním EET prudce vzrostl

Počet českých firem, které mají vietnamského vlastníka, se od května 2016 do května 2017 zvýšil o 67 procent. Pravděpodobným důvodem je zavedení elektronické evidence tržeb (EET).

Placení, tržby, ilustrační foto
reklama

V uplynulých dvanácti měsících došlo k razantnímu nárůstu českých firem, které jsou ovládány vietnamskými majiteli. V květnu 2016 mělo vietnamského vlastníka 584 subjektů, zatímco o rok později se jednalo o 979 firem, což meziročně představuje zvýšení o 395 společností, tj. o 67 procent. Objem vietnamského kapitálu v základním jmění českých firem dosáhl 107,6 milionů korun.

„Detailnější analýza ukázala, že 66 procent nově založených firem podniká v oblasti velkoobchodu nebo maloobchodu a podnikatelské subjekty vznikaly hlavně v lednu a únoru letošního roku, tedy těsně před spuštěním druhé fáze EET k 1. březnu 2017. Důvodem razantního nárůstu firem s vietnamským vlastníkem je zřejmě zavedení elektronické evidence tržeb. Toto hypotézu potvrzuje také fakt, že u 395 nově založených firem její majitel měl v 362 případech živnost se stejným předmětem podnikání a v 17 případech jinou právnickou osobu,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky