Díky úsporám ministerstva si výrazně polepší zejména pracovníci v sociálních službách

Pracovníci veřejného sektoru s nejnižšími příjmy se na počátku léta dočkají zvýšení platů. Vláda dnes schválila nařízení, které s účinností od 1. července 2017 snižuje počet stupnic platových tarifů a přesouvá státní zaměstnance s nejnižšími příjmy do vyšších tarifních stupňů. Navýšení platů se podařilo finančně zajistit zejména díky tomu, že Ministerstvo financí ušetřilo na obsluze státního dluhu.

Ministerstvo financí
reklama

Zvýšení platů se bude týkat nepedagogických zaměstnanců ve školství, dále pracovníků v sociálních službách, zdravotnictví, kultuře a dalších profesích, které byly dosud zařazeny v první, druhé a páté stupnici platových tarifů.

„Osobně mě velmi potěšilo, že jsme mohli něco udělat pro zdravotní sestry nebo pracovnice v sociálních službách. Moje nejstarší dcera je zdravotní sestra a v době, kdy nastoupila na kliniku v Motole, tam na onkologické choroby umíralo 84 % dětí. Tuhle práci nemůže nikdo zaplatit. To není povolání, to je poslání,“ uvedl ministr financí Ivan Pilný.

Zaměstnanci v sociálních službách si platově polepší o 23 %.‎ O 11 % vzrostou výdělky zdravotnickým pracovníkům ve zdravotnickém zařízení Ministerstva obrany, které není příspěvkovou organizací, v centru letecké záchranné služby Armády České republiky, ve Zdravotnickém zařízení Ministerstva vnitra České republiky a ve Vězeňské službě České republiky. Všichni ostatní zmínění pracovníci si potom přilepší o 9,4 %.Vybraným skupinám zdravotnických pracovníků navíc bude přiznán zvláštní příplatek. Jde o pracovníky vykonávající nelékařské zdravotnické povolání bez odborného dohledu střídavě ve třísměnném nebo nepřetržitém provozním režimu u poskytovatelů zdravotních služeb lůžkové péče nebo v pobytových zařízeních sociálních služeb.

Spolu s navýšením platů pracovníků veřejné správy a služeb s nejnižšími příjmy vláda schválila také s tím související nezbytné dofinancování sociálních služeb. To vše by nebylo možné bez prostředků, které uspořilo Ministerstvo financí díky zefektivňování řízení likvidity státní pokladny a výnosům z prodeje dluhopisů se záporným úrokem.

Ministr financí ocenil, že se platy navyšují právě z těchto našetřených peněz, a nikoliv za cenu dalšího zadlužování a navyšování deficitu státního rozpočtu. „Státní kasa je prázdná. Vláda se rozhodla, že už další požadavky, které by ovlivnily čerpání rozpočtu 2017, není možné přijmout. Budeme je řešit v rámci rozpočtu na další léta,“ dodal ministr.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky