Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EET: problémy budou mít menší prodejny. Podpora státu je nastavena velmi špatně

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Zavádění elektronické evidence tržeb (EET) se blíží do své druhé fáze. Od března se bude vztahovat i na obchodníky. Odborníci očekávají, že kvůli nové povinnosti skončí některé malé samostatné obchody na venkově. Méně starostí mají ti, co jsou součástí obchodní sítě. Informuje Roman Mazák, předseda Družstva CBA CZ.

Zavedení EET v druhé vlně přinese problémy zejména menším prodejnám. Pro ně začínají náklady na 10.000 korunách. Prodejny hlavně na vesnicích s počtem obyvatel méně než 1 000 mají problémy již dnes i bez EET. V tomto směru je velmi špatně nastavená podpora státu. Po dobu 25. letého působení naší společnosti na trhu, nám stát nijak nepomohl, právě naopak. Pro menší prodejny spočívá velké riziko v tom, že si na poslední chvíli pořídí pokladnu, která dlouhodobě nebude vyhovovat, a poté si budou muset za nějaký čas pořídit pokladnu novou.

Větší prodejny jsou už na systém napojeny

V síti CBA je asi 950 prodejen, z nichž 40 je vlastních či franšízových, zbytek je smluvních. Autentizační údaje si aktuálně vyzvedla zhruba polovina prodejen. Zatímco větší prodejny již zkouší a jsou napojeny, problém může nastat u menších prodejen, které stále čekají.

Vzhledem k tomu, že jsme se na EET připravovali dlouho dopředu, naše vlastní prodejny jsou nachystané a spuštění EET nebude problém. Co se týče smluvních prodejen, tam je situaci složitější. Máme tým techniků, abychom prodejnám zavedení EET co nejvíce usnadnili. Ti pomáhají prodejnám podle jejich požadavků a potřeb, buď přímo se zavedením našeho pokladního systému, nebo například s výběrem a instalací nových pokladen. Zájem vše řešit přímo od nás centrálně byl ale jen desetiprocentní.

Témata:  EET (elektronická evidence tržeb) obchody ekonomika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.