Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak ovlivní politika kapitálové trhy v roce 2017?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

„Rok 2016 byl rokem politických překvapení, jejichž význam bude mnohem dlouhodobější. Kapitálové trhy byly ovlivněny červnovým brexitem, nečekaným výsledkem listopadových voleb v USA i nezdarem prosincové ústavní reformy v Itálii. Důležité volby se letos uskuteční v Nizozemsku, Francii, Německu a také pravděpodobně v Itálii, což již nyní vrhá dlouhý stín na celkové investiční klima,“ říká hlavní ekonom Raiffeisen Bank International AG (RBI) Peter Brezinschek a dodává: „Nedostatečný kapitál italských bank byl hlavním důvodem pro rozšíření kvantitativního uvolňování Evropské centrální banky (ECB) o 60 miliard eur měsíčně, a to až do konce roku 2017.”

Národní zájmy ohrožují ekonomický vývoj ve střední a východní Evropě 

V roce 2017 očekávají analytici divize Raiffeisen RESEARCH v regionu střední Evropy (CE) 3% reálný růst HDP. V jihovýchodní Evropě pak očekávají růst ve výši 3,3 % a ve východní Evropě 1,0 %. Zvláštní pozornost si zaslouží Albánie s 4% očekávaným růstem HDP, Rumunsko s 3,6 % a Slovensko s 3,3 %.

„V regionu CEE je bohužel patrná tendence rostoucího upřednostňování národních zájmů před tržními řešeními. Z krátkodobého hlediska to silný růst ekonomiky neohrozí, nicméně v dlouhodobém horizontu to může oslabit velkou výhodu flexibility a svobody těchto trhů,” uvádí dále Peter Brezinschek.

Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank ČR, dodává: „Česká ekonomika s reálným růstem okolo 2,7 % nebude sice v roce 2017 patřit k nejrychleji rostoucím zemím Evropské unie, ale naše ekonomická úroveň se zvýší na 84 % průměru eurozóny z 82 % v roce 2015. Pokračující růst české ekonomiky bude ještě bolestivěji narážet na omezenou kapacitu a flexibilitu českého trhu práce, Inflace podpořená mimo jiné i rostoucími příjmy domácností bude mířit ke 2 %. Česká národní banka ale bude chtít mít jistotu, že se inflace dlouhodobě udrží v blízkosti inflačního cíle a proto k ukončení závazku přistoupí až po podzimních parlamentních volbách, v listopadu 2017.“

V oblasti střední a jihovýchodní Evropy bude v roce 2017 stále dominovat silná domácí poptávka, což povede k průměrnému růstu HDP mírně nad 3 procenty, nicméně investice budou nejspíš zaostávat za očekáváními. Zatímco z krátkodobého pohledu zůstává i nadále důležité využívání fondů EU, přímé zahraniční investice jsou dlouhodobě ovlivňovány politickým prostředím. Povzbuzující trend na trhu práce a relativně vysoký růst mezd nadále potáhne spotřebu domácností. Rusko se vrátí do pásma mírného růstu ve výši 1 %, v případě Ukrajiny pak půjde o 2,0 %.

Dopad na měnové trhy

Z rostoucích rozdílů mezi úrokovými sazbami v USA a v eurozóně by měl těžit americký dolar, a to obzvláště v první polovině roku 2017. Dle předpovědi analytiků divize Raiffeisen RESEARCH se bude kurz do poloviny příštího roku držet na úrovni 1,02 EUR/USD. Oproti tomu analytici neočekávají žádný významnější pohyb kurzu švýcarského franku k euru. S ohledem na politické prostředí v Polsku a expanzivní měnovou politiku je předpověď kurzu EUR/PLN výrazně opatrnější než tomu bylo dříve. Raiffeisen RESEARCH také neočekává významné pohyby u maďarského forintu a české koruny, i když fixace na euro bude pravděpodobně v druhé polovině roku 2017 ukončena. Z rostoucích cen ropy a rozdílů v úrokových sazbách pak může těžit ruský rubl.

Témata:  kapitálové trhy ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy