Přebytek státního rozpočtu se výrazně snížil

Státní rozpočet uzavřel v listopadu s kladnou bilancí 55,5 miliard korun. Oproti téměř stomiliardovému přebytku na konci října se tak jedná o poměrně výrazný pokles. Za tím stojí několik faktorů. Říjnové hospodaření uměle vylepšily dividendy z podniků s podílem státu (loni se jich rozpočet dočkal až v listopadu) a zároveň menší dotace krajům a obcím na školství (ty za čtvrtý kvartál letos odešly až v listopadu oproti říjnu v loňském roce). Především se ale v listopadu projevily tradiční tendence zvyšování výdajů ke konci roku. Ty budou pravděpodobně patrné i v prosinci, kdy by se přebytek rozpočtu měl dále snížit. Informuje Marek Dřímal, Ekonom, Komerční banka.

Peníze CZK, ilustrační fotografie
reklama

Naše prognóza nadále předpokládá, že rozpočet skončí ke konci roku v přebytku, očekáváme tzv. kladnou nulu. Podle našich výpočtů na základě údajů zveřejněných v listopadovém Fiskálním výhledu odhaduje samotné Ministerstvo financí přebytek rozpočtu na cca 25 miliard.

Na straně příjmů pokračuje příznivý trend výběru daní. Rostou příjmy prakticky ze všech druhů daní, což odráží výjimečný ekonomický růst v loňském roce a jeho pokračování, i když pomalejším tempem, v roce letošním. Podle ministerstva financí se v těchto číslech promítá i efektivnější výběr daní. Například u inkasa DPH jsou podle údajů MF podstatně nižší nadměrné odpočty, což by svědčilo o zamezení části daňových podvodů. Na celkové hodnocení nových opatření si však budeme muset počkat na celoroční čísla a podrobnější analýzy.

Příjmy státu vylepšují i peníze z EU. Jak už jsme uváděli v dřívějších letošních komentářích, na účty vlády letos připlulo přes 90 miliard korun ještě za minulé programové období EU fondů.

Na výdajové straně rozpočtu jsou nadále vidět výrazně nižší kapitálové výdaje, a to na spolufinancování projektů z nového programového období fondů EU. Rostou ale běžné výdaje, například na sociální dávky (vliv zvýšení důchodů a jednorázového příspěvku v únoru), mzdy ve veřejném sektoru díky jejich navýšení. Investice a opravy financované z národních zdrojů ale letos rostou. Do vyšších výdajů státního rozpočtu se v listopadu promítl i převod 13,8 miliard korun Státnímu fondu dopravní infrastruktury, podobně jako v loňském prosinci.

 

Témata: státní rozpočet | CZK

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky