Cena zlata poroste dál. Bez ohledu na to, kdo ovládne Bílý dům

Ceny zlata porostou i v budoucnu. A to i bez ohledu na to, zda americké prezidentské volby vyhraje demokratka Hillary Clintonová, nebo republikán Donald Trump. Pokud ale v Bílém domě usedne Trump, porostou ceny zlata trvaleji než v případě triumfu Clintonové.

Zlato, ilustrační fotografie
reklama

“V případě vítězství Clintonové bych čekal kratší růst cen zlata, zatímco po případné výhře Trumpa bude růst na zlatě trvalejší. Trumpovo zvolení by totiž pravděpodobně vyvinulo obrovský tlak na akciové tituly, které by začaly padat,” uvedl hlavní analytik společnosti Zlato David Marášek.

V průzkumech veřejného mínění zatím vede demokratická kandidátka Hillary Clintonová. 
​​
“Vzhledem k předvolebním slibům obou kandidátů je jasné, že Trump by pro trhy znamenal mnohem větší nejistotu. Zlato jako bezpečné úložiště majetku tak bude nabývat na významu,” vysvětluje Marášek.

Trump v rámci kampaně přislíbil radikální snížení daní a prudký nárůst infrastrukturních výdajů, což by podle něj vytvořilo miliony nových pracovních míst. Clintonová naopak volá po zvýšení daní pro bohatéa zároveň chce omezit právní kličky, které firmám umožňují legálně snižovat daně. To vše má pomoci hradit infrastukturní výdaje dle jejích vlastních výdajů.

I když se podle Maráška nedá očekávat v případě úspěchu Clintonové tak dramatický a trvalejší růst cen zlata, další vzpruhu pro zlato by to přineslo. Ve srovnání s Trumpem totiž výhra Clintonové bude mít větší dopad na inflaci.
​​
 “A to znamená vyšší ceny zlata jako zajištění proti inflaci,” zdůraznil Marášek s tím, že na konci října se cena zlata pohybovala na úrovních kolem 1 270 USD za trojskou unci. 

Další vliv na ceny zlata má podle něj také fakt, že centrální banky přestávají mít finanční trhy pod kontrolou. 
​​
“Účinnost nástrojů centrálních bank výrazně klesá. Některá opatření, která měla v minulosti na trhy pozitivní vliv, dnes působí na trhy místy až negativně. A i proto se stále více investorů obrací ke zlatu,” dodává Marášek.

Témata: zlato | USA | volby

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky