Nový trend na trhu s půdou: maskovaní spekulanti

Dopisy nabízející odkup zemědělské půdy zná snad už každý vlastník. S těmito nabídkami se v posledních letech zkrátka roztrhl pytel. Zejména množství spekulativních kupujících vlastníky půdy doslova bombarduje dopisy s jediným cílem – levně koupit a obratem draze prodat, informují Farmy.cz.

Ilustrační fotografie
reklama

Špatně informovaných vlastníků ale ubývá a prostor pro spekulace se zmenšuje. V letošním roce se tak korespondenční masáž vlastníků přesunula až na ty nejdrobnější a spekulativní kupující se snaží vydolovat, co se dá. I tak je však zřejmé, že najít vlastníka ochotného prodat půdu výrazně pod cenou je čím dál těžší.

A tak přichází nová taktika jak na vlastníky. Někteří spekulanti zakládají a snaží se zviditelnit realitní weby zaměřené na zemědělskou půdu – s důvěryhodnou tváří, s údajnou historií, údajnými zkušenostmi a s deklarovanou snahou pomoci vlastníkům dobře prodat. Skutečný cíl je však stále stejný – podchytit prodávající vlastníky a odkoupit pozemky za co nejnižší cenu.

Za poslední tři roky vzniklo téměř 20 nových internetových stránek se zaměřením na zemědělskou půdu. Pro běžného vlastníka je skutečně velmi těžké se v množství informací a dezinformací orientovat.

Jak při prodeji nenaletět? Neřídit se jen reklamou nebo lákavou prezentací na internetu, nespoléhat pouze na informace od zájemců. Nabídky na koupi půdy důkladně zvažovat a především porovnávat co nejvíce různých nabídek získaných např. prostřednictvím inzerce. Ta trocha času navíc se bohatě vyplatí.

Témata: pozemky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky