Lidé chtějí přírodní drahé kameny, syntetiku ve špercích vnímají jako lež

Syntetické diamanty produkuje stále více výrobců. S rostoucí produkcí bude proto dle odborníků s největší pravděpodobností klesat jejich cena. Nedávný průzkum klenotnictví ALO diamonds ukázal, jak Češi vnímají uměle vyráběné drahokamy. Dotazovaní například uvedli, jak by reagovali, kdyby zjistili, že kámen ve šperku, který dostali darem, není přírodní, ale umělý. Více než třetina z nich by se v takové situaci cítila zklamaná či pohoršená.

Ilustrační fotografie
reklama

Češi v kvalitních špercích očekávají přírodní drahokamy

Téměř polovina respondentů o uměle vyráběných kamenech nikdy neslyšela a hodnotné klenoty má neodmyslitelně spojeny pouze s přírodními nerosty. „Většina našich zákazníků kupuje kvalitní šperky proto, že jsou spolehlivým dlouhodobým uchovatelem hodnoty. Kdo vidí ve špercích hodnotu, vždy bude vyžadovat přírodní kameny,“ uvádí Alojz Ryšavý, klenotník a majitel ALO diamonds.

Z průzkumu vyšlo najevo, že syntetické diamanty by před přírodními upřednostnilo pouze 5 % Čechů. Každý druhý dotazovaný přitom považuje šperky s umělými kameny za něco, co člověku neudělá zdaleka takovou radost jako klenot s pravým nerostem. V situaci, kdy by respondenti zjistili, že šperk, který dostali darem, není opatřen přírodním kamenem, by víc než polovina z nich cítila nějakou emoci. Z toho více než 73 % uvedlo, že pocity by byly záporné. Po zklamání, které by bylo nejčastější, dotázaní uváděli dokonce pohoršení nad tím, že na nich chtěl dárce ušetřit.

Raději kvalitu než velikost

Na otázku, zda by dotazovaní při nákupu šperku s diamantem upřednostňovali velikost nebo kvalitu kamene, odpovědělo 86 % respondentů, že by zvolili raději menší diamant vyšší kvality. To dokazuje skutečnost, že čím dál více Čechů ví, že velikost kamene není jediným důležitým kritériem, které určuje jeho hodnotu.

Nejžádanější jsou stále diamanty

Všichni dotazovaní též čelili volbě, do jakého přírodního kamene by své peníze vložili nejraději. Dva ze tří by koupili diamant, zbylá třetina by vybírala mezi barevnými nerosty. Rubíny, safíry či smaragdy jsou v současnosti stále populárnější i díky tomu, že jejich cena v posledních letech významně rostla. „Špičkové rubíny mívají mnohdy větší hodnotu než diamanty. Ceny rubínů podle nabídek dodavatelů za posledních pět let vzrostly zhruba o sto dvacet procent,“ doplňuje Alojz Ryšavý.

Vzácné kameny jsou pro Čechy stále lákavější investicí

Rostoucí hodnota přírodních drahokamů je důvodem, proč stále více lidí šperky kupuje jako dlouhodobě zhodnocující se investici. Potvrdil to i průzkum ALO diamonds. Na otázku, zda respondenti považují investiční rodinné šperky s přírodním diamantem za vhodnou formu uchování dlouhodobých úspor, měla jasný názor většina dotazovaných. Více než 72 % z nich odpovědělo, že ano. Fyzickou podobu investice nyní hledá stále více lidí i kvůli nízkým úrokovým sazbám na bankovních účtech.

Témata: diamanty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky