Modrý diamant evropských královských rodů by se mohl vydražit za více než 100 milionů korun

Více jak 300 let byl němým svědkem evropské historie a o jeho existenci věděl jen úzký okruh lidí. Poté, co ho Filipíny darovaly španělské královně Alžbětě Parmské, ho postupně vlastnily královské rody ve Francii, Itálii i Rakousku. Řeč je o šestikarátovém přírodně modrém diamantu Farnese Blue, který bude v květnu dražit aukční síň Sotheby's. Podle odborníků by mohl být prodán za částku pohybující se v rozmezí 76 až 109 milionů korun.

Modrý diamant evropských královských rodů
reklama

7 generací a 4 vládnoucí rodiny

Modrá byla v dřívějších dobách barvou králů. V 17. a 18. století byl proto modrý diamant považován za jeden z nejlepších možných královských darů. Není tedy náhodou, že ho v roce 1715 po sňatku s Filipem V. jako dar od Filipín obdržela španělská královna Alžběta Parmská (nazývaná také jako Alžběta Farnese). Po její smrti diamant vlastnili její potomci – členové královských rodin ve Francii, Itálii i Rakousku. Z vzácného kamene se dodnes těšilo více jak 7 generací 4 evropských vládnoucích rodin. O existenci diamantu věděli jen jeho vlastníci, rodinní členové a vyvolení klenotníci. Výjimečný modrý diamant bude 15. května dražit ženevská aukční síň Sotheby's.

Modrý je jen jeden z 200 000 vytěžených diamantů

Diamant Farnese Blue byl nalezen v indickém dole Golconda, kde byl objeven také známý modrý diamant Hope. Vybroušen je do tvaru hrušky a váží 6,16 karátu. „Jedná se o tmavý šedomodrý diamant s přívlastkem fancy. Ten se dává pouze přírodně zbarveným diamantům, které mají intenzivní jasnou barvu. Výhodou výrazných barev je, že dávají kamenům vyšší hodnotu,“ uvádí Alojz Ryšavý, klenotník a majitel ALO diamonds, který s diamanty na světových burzách obchoduje již více jak 20 let. K vzácnému kameni ještě dodává: „Hodnotu tohoto diamantu nejvíce ovlivňuje jeho výjimečný původ a jeho barva. Jen jeden z 200 000 vytěžených diamantů je modrý.“

Témata: diamanty | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky