Růžový diamant Pink Legacy se vydražil za rekordní částku. Více než miliardu korun

Aukční síň Christie's prodala nadprůměrně kvalitní 18,96karátový růžový diamant, který pochází ze slavné rodinné sbírky rodiny Oppenheimerů. Nový majitel ho vydražil za 50,4 milionu švýcarských franků, což je v přepočtu 1,2 miliardy korun. Stanovil tak nový světový rekord v ceně za jeden prodaný karát růžového diamantu. Pink Legacy je největší a nejkvalitnější růžový diamant kategorie fancy vivid, který kdy Christie's za 252 let své existence nabízela v aukci.

Růžový diamant Pink Legacy
reklama

Pink Legacy: růžový diamant dokonalé kvality

Pink Legacy je nadprůměrně čistý a má skvělou brilanci. Kvalitou je řazen do raritní skupiny IIa, kam patří jen necelá 2 % vytěžených diamantů, která neobsahují příměsi dusíku a boru. Barvou spadá do kategorie fancy vivid, do které se díky výjimečné intenzitě barvy dostane jen jeden ze 100 000 nalezených diamantů. Na vysoké hodnotě 18,96karátového kamene se podílí i fakt, že jen 10 % růžových diamantů váží více než 0,2 karátu. Růžové diamanty v kvalitě fancy vivid o váze nad 10 karátů jsou světovou raritou. Aukční síň Christie's za celou svou 252letou historii nabídla v dražbě jen čtyři takovéto kameny.

img-responsive

Růžový diamant Pink Legacy | foto: Christie's

Vzácné drahokamy jako bezpečná investice

Ve 20. století nakupovali extrémně vzácné drahé kameny nejčastěji movití nadšenci nebo sběratelé drahokamů. V roce 2018 je situace jiná. Většina účastníků aukce jsou lidé, kteří chtějí bezpečně uložit své finance. Podle agentury Reuters vykázaly ceny nejkvalitnějších růžových diamantů kategorie vivid pink od roku 2005 do května 2017 průměrný roční růst 14 %, růžové diamanty ostatních kategorií 13 %. „Růžové diamanty patří do skupiny velmi vzácných přírodně barevných diamantů. Jen jeden z 10 tisíc vytěžených diamantů je barevný.

Růžové jsou velmi oblíbené pro svoji extravagantní barvu i extrémní vzácnost. V dubnu 2017 se stal růžový diamant Pink Star nejdražším vydraženým drahokamem na světě. Kupující za něj zaplatil v přepočtu 1,8 miliardy korun,“ uvádí Alojz Ryšavý, klenotník a majitel největšího českého klenotnictví ALO diamonds, který obchoduje s diamanty na světových burzách již více jak 20 let. K aktuální poptávce dodává: „Investiční šperky se v Česku nyní těší nebývalému zájmu, především díky nedobrým výnosům tradičních investičních nástrojů. Na základě vysoké poptávky po našich investičních špercích zařazujeme do své nabídky klenoty s růžovými, modrými, zelenými i žlutými přírodními diamanty. K získání těchto diamantů na světových trzích je nutné se v oboru pohybovat řadu let a mít nadstandardní kontakty.“

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky