Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Český statistický úřad je připraven na volby

Volby do zastupitelstev krajů 7. a 8. října 2016.
Volby do zastupitelstev krajů 7. a 8. října 2016.
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Český statistický úřad je plně připraven na zpracování výsledků krajských a senátních voleb. Potvrdila to včerejší poslední celoplošná zkouška.

Zkouška proběhla bezproblémově, stejně jako před týdnem. Český statistický úřad od rána definitivně kontroloval funkčnost celého procesu sběru, přenosu, zpracování a prezentace volebních výsledků. Testovalo se nejen používané programové a technické vybavení, ale i komunikace mezi všemi přebíracími místy rozmístěnými po celé České republice a ústředím ČSÚ.

Znovu proběhly také zátěžové testy s cílem ověřit odolnost systému v momentě, kdy do něj vstupuje velké množství dat nebo kdy vzniká vysoký požadavek na informace z prezentačních serverů. Jednalo se o základní web volby.cz i o alternativní zdroj informací volbyhned.cz. „Na serveru volby.cz můžete už od sobotní 14. hodiny sledovat zveřejňování průběžných výsledků. Předání prvních výsledků očekáváme v řádu desítek minut po uzavření volebních místností, a to v případě senátních voleb konaných v Praze. Konečné výsledky by mohly být k dispozici v sobotu před půlnocí. Možná ale až v neděli nad ránem. To závisí na činnosti okrskových volebních komisí, na jejich rychlosti a bezchybnosti,“ uvádí Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ.

Včerejší zkoušky se zúčastnilo 1 200 lidí. Ve dnech voleb 7. a 8. října se bude na zpracování výsledků podílet 2 900 osob. Třetinu z nich tvoří kmenoví zaměstnanci ČSÚ, ostatní jsou krátkodobě najímáni.

Témata:  Volby 2016 volby krajské

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy