Německo náhle zbohatlo! Díky účetní chybě zbohatli o 55,5 miliardy eur

Německo je o 55,5 miliardy eur (zhruba 1,4 bilionu korun) bohatší, než se domnívalo, našla se účetní chyba při zestátnění banky Hypo Real Estate (HRE). Informovala o tom agentura Reuters.

660
reklama

Největší evropská ekonomika nyní očekává, že poměr dluhu k hrubému domácímu produktu (HDP) bude v roce 2011 celkem 81,1 procenta, tedy o 2,6procentního bodu méně.
 
Chyba měla vzniknout v roce 2010 v bilanci banky FMS Wertmanagement. Jejím vlastníkem je nyní stát a slouží jako tzv. bad bank (špatná banka). Do bank tohoto typu se odvádí špatná aktiva.
 
Podle mluvčí ministerstva je původ chyby ještě třeba vyjasnit. Německá vláda nicméně uvítala zprávu o tom, že se dluh Německa sníží, byť zadlužení má stále daleko od splnění maastrichtských kritérií. Na základě těchto podmínek by měly státy platící eurem držet dluhy pod 60 procenty výkonu hospodářství.

Opoziční sociální demokraté z SPD vyjádřili údiv ohledně rozsahu účetních chyb, tvrdí, že je za ně odpovědná vláda.
 
"To není částka, kterou švábská hospodyně ukryje v plechovce od sušenek a zapomene na ni," uvedl parlamentní vůdce SPD Thomas Oppermann. "Přehlédnout takovou částku je naprosto nezodpovědné," doplnil.

Témata: Německo

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky