Senát schválil zavedení trestní odpovědnosti firem

Horní komora ve čtvrtek schválila zákon, který zavádí trestní odpovědnost právnických osob. Změnu, která soudu dovoluje trestat i firmy, poslali senátoři k podepsání prezidentovi.

reklama

"Jedná se o samostatný zákon. Jsme přesvědčeni, že je připraven tak, že už bude postihováno takové jednání právnických osob, které kvůli chybějící právní úpravě trestáno být nemohlo," vysvětlil význam předlohy ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).
 
Nový zákon považuje shodně vládní ODS i opoziční ČSSD za průlom v českém právním řádu. O zavedení trestní odpovědnosti právnických osob mluvili politici několik let. Návrh předložený vládou je součástí protikorupčního balíčku. Na zavedení postihu firem, které se dopustí nezákonného jednání, navíc tlačila nejen Evropská unie, ale i OECD, Rada Evropy, GRECO či OSN.
 
Neexistující úprava trestní odpovědnosti firem navíc znemožňuje ČR ratifikovat celou řadu mezinárodních smluv. České soudy totiž nemohou společnostem ukládat sankce za trestné činy, jež tyto smlouvy vymezují.
 
Česká republika je posledním členským státem EU, který firmy za jejich jednání v rozporu se zákonem nepostihoval. Pokud by návrh neprošel, mohl by Brusel s Českem zahájit řízení o porušení Smlouvy o fungování Evropské unie, které by pro stát mohlo skončit i uložením pokuty.
 
Návrh umožní trestat i takové skutky, při jejichž prověřování se orgány činné v trestním řízení setkávají s výmluvou, že rozhodoval kolektivní orgán právnické osoby. Firmy, které na to sázejí a pro něž se porušování zákona stalo nemyslitelnou součástí podnikání, se už trestu nevyhnou.

Témata: firmy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky