Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Plýtvání na obraně: trapní cínoví vojáčci či nožík za 11 tisíc

Plýtvání na obraně: trapní cínoví vojáčci či nožík za 11 tisíc

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Ve skladech na ministerstvu obrany leží nepoužitelné a předražené dárkové předměty. Například stříbrné nožíky na otevírání dopisů ve tvaru kordu za 11 662 korun za kus či neuměle nabarvení cínoví vojáčci, jejichž sada stála 2 353 Kč, informuje o dalším případu nesmyslného utrácení úterní MF DNES.

Nákup obskurních suvenýrů stál statisíce. Měly sloužit k obdarovávání zahraničních funkcionářů, kteří přijedou na návštěvu. Jako oficiální dary jsou však těžko použitelné - na to jsou prostě příliš ošklivé. Je to další příklad nesmyslného utrácení, které se na úřadě v minulých letech praktikovalo, píše deník. "Před lety koupili naši nákupčí dvacet stříbrných kordíků na otevírání dopisů. Dnes jich máme osmnáct a jako dar jsou jen obtížně použitelné," řekl MF DNES mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Dvacítka otvíračů dopisů stála 233 240 korun. A stejné je to se sadami cínových vojáčků. Ministerstvo si jich objednalo pětaosmdesát - jednu krabici za 2 353 korun (celkem za 200 005 Kč) a na skladě má ještě třináct sad. Vojáčky by lépe vybarvilo snad i pětileté dítě. Zahraničním hostům je proto přestali brzo dávat a s rozpaky je přijímaly i protokolárně nižší návštěvy. Šéf kabinetu ministra proto raději rozhodl o výjimce: předražené cínové vojáčky už mohou dostávat například i dětské domovy. Jinak by je zřejmě úřad neudal dodnes. Podle informací MF DNES jsou ve skladu také budíky, které promítají čas na stěnu, manikúry, golfové sady, MP3 přehrávače, tři druhy peněženek, kalkulačky, bundy či koule na pétanque. Současné vedení ministerstva se od rozmařilých darů nakoupených ještě před příchodem ministra Alexandra Vondry (ODS) distancuje. "Možná ale nastal čas zjistit, co všechno ty sklady skrývají," uvedl v MF DNES mluvčí Pejšek.

Témata:  Ministerstvo obrany

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

15. dubna 2024 12:04

Zkontrolujte si řidičák! Letos vyprší platnost ještě více než 360 tisícům z nich

Od začátku letošního roku už sice není povinné mít na cestách po České republice řidičský průkaz vždy u sebe, je ale nutné, aby byl platný. Do konce roku zbývá vyměnit ještě přes 360 tisíc dokladů s končící platností, nejvíce ve Středočeském kraji (50 850), nejméně v kraji Karlovarském (9 506). O nový řidičák můžete požádat buď přímo na úřadě, nebo přes Portál dopravy.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Americký dolar USD, ilustrační fotografie

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.