Majetek politiků: Luxusní sporťák, hypotéka na 10 milionů

Jedni politici dosáhli v loňském roce milionových příjmů, jiní musí splácet vysoké hypotéky. A zatímco jedni si mohli koupit luxusní auto jen tak, druzí si ho museli pořídit na leasing. Vyplývá to z majetkových oznámení, které jsou zpřístupněny ve sněmovním registru.

Ilustrační fotografie
reklama

Do konce června museli všichni poslanci a další veřejní funkcionáři, kteří spadají pod sněmovní registr, podat majetková oznámení za loňský rok. Od začátku tohoto týdne jsou na registru postupně zveřejňována.

Poslanci v nich uváděli příjmy a výdaje, které nesouvisely s jejich funkcí. Objevily se v nich tedy takové položky, jako jsou auta, pozemky či nemovitosti. Kromě výše částky muselo být v prohlášení také napsáno, odkud peníze pocházejí.

Z členů vlády si loni nejvíc vydělal ministr financí Andrej Babiš. Prodej nemovitostí, výnosy z dluhopisů či z půjček mu vynesly bezmála 140 milionů korun. Naopak jeho největší sok Miroslav Kalousek podle majetkového prohlášení žádné vedlejší příjmy ani výdaje neměl.

Registr má pod palcem Mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny. Je veřejný a nahlížet do něj může kdokoli. Stačí, když si zažádáte o uživatelské jméno a heslo a můžete se podívat, jak naši politici hospodaří. Doposud byl zpřístupněna už více než polovina oznámení, zbytek výbor stále kontroluje.

Přehled ZDE

V tabulce nejsou uvedeni všichni ministři, do středečního dopoledne totiž ještě nebyla všechna prohlášení zvežejněna.

Přehled ZDE

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky