Evropská komise se vzdala „klacku“, který měla na Čechy odmítající kvóty

Ekonom a někdejší šéf Kanceláře prezidenta Václava Klause Jiří Weigl se na stránkách Institutu Václava Klause vrací k některým výrazným zprávám minulých dní. Poukazuje na to, tak média pláčou nad brexitem, či jaké jsou reakce na opakování prezidentských voleb. Dodává, že Evropská komise se vzdala „klacku“, který měla na Čechy odmítající kvóty.

Evropská unie, ilustrační fotografie
reklama

„Zatímco sdělovací prostředky nepřestávají lkát nad rozhodnutím Britů opustit EU a přivolávají na Velkou Británii všemožné pohromy od rozpadu země po ekonomickou katastrofu a emigraci elit, situace na kontinentě se nenápadně, ale viditelně posouvá ke změnám ještě včera nepředstavitelným," shrnuje dění v Evropě Weigl.

Prvním drobným signálem podle něj bylo „slavné vítězství" premiéra Sobotky v Bruselu. „Všemocná Evropská komise milostivě vyjádřila souhlas se zahájením výstavby deseti velkých českých dopravních staveb, které nemají posudek EIA podle nových pravidel. Ta ve skutečnosti neznamenají nějakou lepší ochranu přírody, ale větší moc zeleným aktivistům k blokování každého projektu," uvádí ekonom.

Připomíná také, že média uvádí, že ústupek Komise nelze přičítat brexitu. „Vše prý bylo domluveno předem. Ale ti, co nemají krátkou paměť, vědí, že to byl klacek na vzpurné Čechy odmítající migrační kvóty. Náhle se Komise klacku vzdává," domnívá se Weigl.

„A konec světa nastal v pátek v Rakousku, kdy tamější ústavní soud nařídil opakování druhého kola prezidentských voleb. Takové přiznání je v moderních dějinách Západu něco nevídaného. Sice prý nedošlo k manipulacím, ale jen k procedurálním nesrovnalostem, takže podivný fenomén drtivé většiny korespondenčních hlasů pro zeleného kandidáta rakouské obdoby Národní fronty zůstává nevysvětlen, ale je evidentní, že bez brexitu by zůstal ignorován," myslí si ekonom.

Britové podle něj prostě nahnali evropským elitám strach. „Je třeba toho využít. Rakouské prezidentské volby budou další příležitostí," dodává.

Témata: Brexit | EU | Česko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky