Učitelé už nemusí na úřad práce, zkrácené smlouvy jsou nezákonné

Letos poprvé se učitelé nemusí o prázdninách hlásit na úřadech práce. Začala totiž platit novela zákona, která zakazuje pracovní smlouvy na 10 měsíců. Kvůli těm si někteří pedagogové na léto museli hledat náhradní zaměstnání.

Škola, ilustrační fotografie
reklama

Změna se týká téměř 4000 kantorů. Ti všichni by už tyto prázdniny měli dostávat klasický plat. Roky předtím si kvůli desetiměsíčním smlouvám museli najít v červenci a srpnu jiný zdroj příjmů.

Navíc měli problémy například se získáním hypoték. Také se jim o dva měsíce každý rok prodloužila doba pro odchod do důchodu.To je teď nezákonné.

Nově je minimální doba smluv na dobu určitou pro pedagogy 12 měsíců, i když někteří politici tvrdili, že zkrácené smlouvy má jen minimum učitelů. Přesto pro zákon hlasovali i opoziční poslanci.

Podle ministerstva školství byla praxe, kdy ředitelé na prázdniny učitele propustili a v září je znovu nabrali, nemorální a neuctivá. Navíc stát na téměř čtyři tisíce kantorů platil rovnou dvakrát, posílal peníze na 12 měsíců výplat a ještě během léta vyplácel dávky prostřednictvím Úřadů práce.

Témata: školství

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky