Cenu letní dovolené letos výrazně ovlivňují teroristické hrozby a uprchlická krize

Turisty letos čeká několik nepříjemných překvapení. Kromě bezpečnostních rizik se musí dovolenkáři smířit i se zdražením a zvýšeným zájmem o některé destinace. Kdo chce jet do Španělska, Bulharska nebo Chorvatska, už možná bude mít smůlu.

Ilustrační fotografie
reklama

Letní dovolenou letos výrazně ovlivňují teroristické hrozby a uprchlická krize. Turecko, Egypt i Tunisko na nedávné útoky doplácí a zažívají výrazný pokles zájmu. Naopak zájezdy do středomořských států, kde bezprostřední riziko nehrozí, už jsou skoro vyprodané.

"Například španělská Mallorca je již téměř plná, podobně jsou na tom některé destinace v Itálii a řecké ostrovy Zakynthos, Korfu a Kréta. Velká poptávka je také po Rhodosu," uvedl mluvčí cestovní kanceláře Blue Style František Vorel.

"Oproti loňsku lze registrovat zvýšení popularity právě u evropských destinací. Například prodej dovolených na Kanárské ostrovy, Madeiru či Slovensko se více než zdvojnásobil," potvrdil i narketingový ředitel cestovní agentury Invia Michal Tůma.

"Co se poptávky týče, u Španělska evidujeme nárůst téměř o 50 %. Skokany roku jsou také Kréta a Zakynthos. Jedním z letošních vítězů je i Bulharsko, které zatím přilákalo meziročně o 20 % více Čechů," doplnil Vorel. Ceny ZDE

Podobně jsou na tom tradičně oblíbené evropské státy, třeba Chorvatsko. Země, které zažívají největší nápor dovolenkářů, na to reagují zdražením. Zvýšené poplatky začala média příhodně nazývat "prémií za bezpečnost".

"U Španělska, Itálie a Bulharska jsou ceny vyšší v průměru o 5 až 15 procent. Hoteliéři si zde jsou velice dobře vědomi vyšší poptávky," potvrdil informaci i Vorel. Naopak hotely v Turecku nebo Egyptě zlevnily až o třetinu. Přehled cen ZDE

"Z desítky nejoblíbenějších destinací nejvíce poklesla průměrná cena prodaného zájezdu u Egypta, a to o 901 Kč na 14 440 Kč," doplnil Tůma.

Méně za dovolenou zaplatíte ale také v Řecku, které se tak snaží vykompenzovat pokles poptávky v důsledku migrační krize. Právě na pobřeží řeckých ostrovů se totiž často uprchlíci vyloďují.

I přes možné bezpečnostní riziko doporučují cestovní kanceláře zájezdy právě do Turecka, Tuniska a Egypta. "Ceny all inclusive zájezdů do 5hvězdičkového hotelu na osm dní začínají již pod 9 tisíci korunami. Ve všech těchto destinacích jsou nejnižší ceny za poslední roky," sdělil mluvčí.

A kolik stojí dovolená naopak v žádaném Španělsku nebo Bulharsku? "V Bulharsku může čtyřčlenná rodina strávit týdenní dovolenou s polopenzí ve velmi kvalitním čtyřhvězdičkovém hotelu za cca 40 tisíc korun, ve Španělsku to bude přibližně o 25 až 30 tisíc více," odpověděl Vorel.

Pokud se na dovolenou v létě chystáte, ale zájezd jste si ještě neobjednali, neváhejte. Cestovní kanceláře upozorňují, že last minuty do některých destinací ani nebudou, případně téměř nezlevní.

Při velkém náporu navíc dostanou přednost turisté z Velké Británie, Skandinávie nebo Německa. Jde totiž o významnější trhy, než je ten český, a turisté z těchto zemí tak utratí během zájezdu mnohem více peněz.

Témata: dovolená

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky