Regulace hazardu přinese především cenzuru internetu

Přísnější regulace hazardu, kterou schválili poslanci a senátoři, přinese především cenzuru internetu. To je závěr analýzy, kterou na svých stránkách zveřejnil Finanční a ekonomický institut (FAEI). „Naprosto nejpodstatnějším dopadem zákona je to, že se kvůli němu zdraží přístup k internetu každému uživateli internetu v této zemi a ne jen odhadovanému půl milionu hráčů a gamblerů,“ říká jeho předseda Přemysl Souček. Informuje Finanční a ekonomický institut.

Ilustrační fotografie
reklama

Analýza upozorňuje, že od začátku roku 2017 bude mít ministerstvo financí pravomoc blokovat webové stránky s nepovoleným hazardem. A poskytovatelé připojení k internetu na území Česka budou mít nově povinnost zamezit přístupu na tyto internetové stránky. 

Norma vzbuzuje velkou nevoli kvůli cenzuře internetu, poukazuje analýza. Odborníky mrzí, že nebyly vyslyšeny argumenty týkající se technických aspektů blokování internetu. To je podle nic prakticky nerealizovatelné a vždy se najdou možnosti, jak ho obejít.

Podle vládního koordinátora digitální agendy Tomáše Prouzy je „návrh na blokování webů podezřelých z provozování nelegálních hazardních her úředníky ministerstva financí je technicky nedomyšlený“. A myslí si to i předseda ČTÚ Jaromír Novák: „Navrhovaný způsob regulace nedokáže zamezit přístup účastníků k předmětným stránkám, a tudíž nesplní deklarovaný cíl.“

Náklady na blokování se mohou ve svých důsledcích promítnout do cen účtovaných spotřebitelům za poskytnuté služby. Na to už delší dobu upozorňuje např. doménové sdružení CZ.NIC. Návrh totiž vůbec nepočítá s náklady, kterými blokování zatíží poskytovatele připojení.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky