Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exekutorská komora varuje: Státu hrozí náhrada škody ve výši 100 miliard

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Exekutorský stav je vážně znepokojen a důrazně protestuje proti plánu Ministerstva spravedlnosti snížit odměňování soudním exekutorům. To by podle zprávy ministerstva mohlo klesnout až o dvě třetiny. Již několik měsíců Exekutorská komora upozorňuje ministerstvo, odborníky i veřejnost na fakta, která jednoznačně prokazují, že zde není žádný prostor pro snížení exekučního tarifu. V případě dalšího snížení odměn exekutorům hrozí, že úřady svůj provoz dále neutáhnou a skončí, což povede k propuštění více než 3000 zaměstnanců. Dramaticky se sníží vymahatelnost práva v České republice, čímž se věřitelé opět nedomohou svých peněz. Jen exekutoři aktuálně vymáhají jistinu ve výši 350 miliard korun. Ovšem konečné důsledky takové radikální změny budou mnohem širší a negativně je pocítí jak občané, tak státní pokladna. Státu totiž v případě, že exekutoři budou nuceni svou činnost ukončit, reálně hrozí náhrada škody ve výši až 100 miliard korun.

“Naše data, která jsme ministerstvu předkládali mluví jasně: prostor pro snížení exekučního tarifu neexistuje. Měli bychom naopak hledat cesty, jak kompenzovat úřadům stále rostoucí náklady a agendu. Už teď má řada exekutorů vážné finanční potíže a mnoho z nich zvažuje propouštění zaměstnanců či přímo uzavření úřadů,” uvedla Pavla Fučíková, prezidentka Exekutorské komory ČR, a dodala: „Exekutorská komora svolala na 12. května mimořádný sněm, na kterém chce ministrovi spravedlnosti, jenž na něm přislíbil účast, přednést své argumenty. Úvahy o snížení exekučního tarifu jsou nepřijatelné a nebezpečné pro věřitele i dlužníky.“

Fakta: Tarif se již v minulosti snižoval, za většinu práce nedostávají exekutoři zaplaceno, náklady a agenda rostou

Tarif, podle kterého jsou soudní exekutoři odměňováni, byl nastaven už před 15 lety v roce 2001. Dílčími úpravami pak došlo k 50% snížení odměn a náhrad výdajů v případě „dobrovolné“ úhrady dlužníkem a zavedení limitů na účtované náklady jako cestovné. Již nyní Exekutorská komora zaznamenává nepříznivou ekonomickou situaci exekutorských úřadů, která je zapříčiněná enormním nárůstem nákladů, agendy a stále rostoucím počtem nevymahatelných exekucí (až 70 % řízení), za které exekutoři nedostávají zaplaceno. “Za paradoxní a nespravedlivé lze považovat nejasné zvýhodňování insolvenčních správců, kteří dostávají zaplaceno minimálně 45 000 Kč, a to vždy a bez ohledu na to, zda peníze vymůžou. Úhradu odměny jim garantuje stát. Naproti tomu minimální odměna exekutora by u navrhovaného snížení exekučního tarifu činila jen 500 Kč. Odměnu exekutor dostává jen v případě, že peníze vymůže,“ dodal Vladimír Plášil, viceprezident Exekutorské komory ČR.

Zavedení povinných záloh nenahradí sníženou odměnu

Exekutorská komora podporuje zavedení povinných záloh věřitelům, protože je to cesta k zodpovědnému vymáhání, ale to neotevírá možnost ke snížení tarifu. Předně, zavedení poplatků a záloh by řešilo nově nařízené exekuce, ale nezajistilo by úhradu nákladů asi 3 milionů aktuálně vedených marných exekučních řízení. A Pavla Fučíková si v této souvislosti pokládá otázku: „Bude tedy sám stát sanovat náklady již běžících bezvýsledných exekucí ze státního rozpočtu?“ Navíc záloha nepokrývá skutečné celkové náklady spojené s vedením exekuce. Záloha za současné úpravy totiž činí maximálně 50 % odměny a paušální náhrady nákladů a týká se jen přímých výdajů, které se pojí s exekučním řízením. Neřeší další související náklady, jako jsou mzdy pracovníků, softwarové a počítačové vybavení, pronájmy kanceláří, skladů apod. Tím, že se záloha vypočítává z odměny, došlo by snížením odměny zároveň i k automatickému snížení zálohy. A konečně, záloha neřeší ani odměnu, tedy oprávněný nárok na přiměřený zisk za činnost exekutora. To znamená, že i při zavedení povinných záloh a poplatků by exekutoři vedli většinu řízení nejenom zadarmo, ale stále se ztrátou.

Důsledky zaplatí všichni daňoví poplatníci

„Stát přenesl v roce 2001 část státní moci na exekutory, protože nebyl sám schopný dosáhnout vymahatelnosti práva. Stát je tedy zodpovědný za to, že exekutorům vytvoří adekvátní podmínky. Nezodpovědným krokem spočívajícím v drastickém snížení exekučního tarifu by došlo k rozpadu vymáhání práva v České republice. Věřitelé se opět ocitnou na vedlejší koleji a svých práv se nedomůžou. Ale v konečném důsledku poneseme následky špatného rozhodnutí my všichni – daňoví poplatníci,“ zdůraznila Pavla Fučíková.

Témata:  Exekutorská komora ČR CZK

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy