Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exekutorská komora považuje novou vyhlášku Ministerstva spravedlnosti za protiústavní

Ministerstvo spravedlnosti České republiky
Ministerstvo spravedlnosti České republiky
Foto: Jana Maxová / EuroZprávy.cz / MoneyMAG.cz

Exekutorská komora ČR zásadně nesouhlasí s novou vyhláškou Ministerstva spravedlnosti, jež významně snižuje odměnu soudních exekutorů. Ministr spravedlnosti podepsal vyhlášku navzdory odborným připomínkám nejen Exekutorské komory, ostatních ministerstev, Nejvyššího soudu, Nejvyššího správního soudu a dalších orgánů, ale dokonce i navzdory kritice ze strany Pracovní komise Legislativní rady vlády pro hodnocení dopadů regulace (RIA). EK ČR se obává, že tímto krokem dojde k  výraznému zhoršení ekonomické situace exekutorů, která může vyústit až k znatelnému propadu ve vymahatelnosti práva v ČR. EK ČR se bude bránit nesystémovým zásahům do exekučního vymáhání všemi dostupnými prostředky. Podle právního názoru komory je nová vyhláška protiústavní, a proto bude iniciovat v této věci stížnost Ústavnímu soudu.

„Jsem rozčarována přístupem ministra spravedlnosti, který bez ohledu na názory a doporučení odborníků snížil exekuční tarif. Očekávala bych od něj, že své záměry dokáže věrohodně a fakticky zdůvodnit a bude respektovat alespoň orgány Legislativní rady vlády, když už ne profesní komoru,“ uvedla Pavla Fučíková, prezidentka Exekutorské komory ČR a dodala: „Naší stavovskou povinností je udělat vše pro to, abychom zabránili snížení vykonatelnosti práva v ČR. K tomu využijeme veškeré možnosti včetně iniciace ústavní stížnosti.“

Nová vyhláška s účinností od 1. dubna 2017 snižuje minimální odměnu soudních exekutorů o jednu třetinu, tedy ze současných 3000 Kč na 2000 korun. V konečném důsledku se jedná o velmi citelné snížení, neboť se dotýká pohledávek, které nyní tvoří více než 60 % portfolia exekutorských úřadů. Vyhláška také zavádí 50% snížení paušálu náhrad hotových výdajů (z 3500 Kč na 1750 Kč) při dobrovolné úhradě u všech pohledávek a nikoliv jen u pohledávek do 10 000 Kč jako dosud.

Protiústavnost ministerské vyhlášky spatřuje EK ČR především v tom, že podmínky a omezení pro výkon určitých povolání včetně profese soudních exekutorů mohou být stanoveny pouze zákonem a nikoli vyhláškou. Svým postupem ministr spravedlnosti tento ústavní princip, který je zaručen Listinou základních práv a svobod, obchází, protože vytváří na exekutory takový ekonomický tlak, který povede k jejich redukci.

Snížení odměn přinese další výrazný propad ve financování exekutorských úřadů za situace, kdy se již za současných podmínek řada z nich potýká s existenciálními problémy. Mnoho exekutorů se tedy rozhodlo samo skončit. „Nepříznivý trend zavírání exekutorských úřadů pokračuje. Před pár dny rezignovali další dva exekutoři. V letošním roce již skončilo nebo svůj mandát složilo celkem 14 soudních exekutorů, přičemž vloni se jednalo jen o pět případů,“ zdůraznil Vladimír Plášil, viceprezident Exekutorské komory ČR.

„Ministr spravedlnosti se odhodlal jen k populistickému kroku, ale neřeší základní problémy nadužívání exekucí, stoupající koncentraci zadlužení u stále týchž obyvatel, od nichž nelze již nic vymoci. Cestu jak napravit defekty, které exekuční řízení za dobu jeho fungování zatížily a zejména jak reálně snížit náklady exekucí, vidíme v očekávaném zavedení principu místní příslušnosti soudních exekutor. S tím počítá jak vládní program, tak i vládou schválený Akční plán Strategie boje proti sociálnímu vyloučení,“ vysvětlil Petr Polanský, člen prezidia Exekutorské komory ČR a dodal: „Vzorovým příkladem může být Slovensko, kde Slovenská národní rada před nedávnem tuto přelomovou změnu schválila.“

Témata:  Exekutorská komora ČR Ministerstvo spravedlnosti

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy