Exekutorská komora varuje: Státu hrozí náhrada škody ve výši 100 miliard

Exekutorský stav je vážně znepokojen a důrazně protestuje proti plánu Ministerstva spravedlnosti snížit odměňování soudním exekutorům. To by podle zprávy ministerstva mohlo klesnout až o dvě třetiny. Již několik měsíců Exekutorská komora upozorňuje ministerstvo, odborníky i veřejnost na fakta, která jednoznačně prokazují, že zde není žádný prostor pro snížení exekučního tarifu. V případě dalšího snížení odměn exekutorům hrozí, že úřady svůj provoz dále neutáhnou a skončí, což povede k propuštění více než 3000 zaměstnanců. Dramaticky se sníží vymahatelnost práva v České republice, čímž se věřitelé opět nedomohou svých peněz. Jen exekutoři aktuálně vymáhají jistinu ve výši 350 miliard korun. Ovšem konečné důsledky takové radikální změny budou mnohem širší a negativně je pocítí jak občané, tak státní pokladna. Státu totiž v případě, že exekutoři budou nuceni svou činnost ukončit, reálně hrozí náhrada škody ve výši až 100 miliard korun.

Ilustrační fotografie
reklama

“Naše data, která jsme ministerstvu předkládali mluví jasně: prostor pro snížení exekučního tarifu neexistuje. Měli bychom naopak hledat cesty, jak kompenzovat úřadům stále rostoucí náklady a agendu. Už teď má řada exekutorů vážné finanční potíže a mnoho z nich zvažuje propouštění zaměstnanců či přímo uzavření úřadů,” uvedla Pavla Fučíková, prezidentka Exekutorské komory ČR, a dodala: „Exekutorská komora svolala na 12. května mimořádný sněm, na kterém chce ministrovi spravedlnosti, jenž na něm přislíbil účast, přednést své argumenty. Úvahy o snížení exekučního tarifu jsou nepřijatelné a nebezpečné pro věřitele i dlužníky.“

Fakta: Tarif se již v minulosti snižoval, za většinu práce nedostávají exekutoři zaplaceno, náklady a agenda rostou

Tarif, podle kterého jsou soudní exekutoři odměňováni, byl nastaven už před 15 lety v roce 2001. Dílčími úpravami pak došlo k 50% snížení odměn a náhrad výdajů v případě „dobrovolné“ úhrady dlužníkem a zavedení limitů na účtované náklady jako cestovné. Již nyní Exekutorská komora zaznamenává nepříznivou ekonomickou situaci exekutorských úřadů, která je zapříčiněná enormním nárůstem nákladů, agendy a stále rostoucím počtem nevymahatelných exekucí (až 70 % řízení), za které exekutoři nedostávají zaplaceno. “Za paradoxní a nespravedlivé lze považovat nejasné zvýhodňování insolvenčních správců, kteří dostávají zaplaceno minimálně 45 000 Kč, a to vždy a bez ohledu na to, zda peníze vymůžou. Úhradu odměny jim garantuje stát. Naproti tomu minimální odměna exekutora by u navrhovaného snížení exekučního tarifu činila jen 500 Kč. Odměnu exekutor dostává jen v případě, že peníze vymůže,“ dodal Vladimír Plášil, viceprezident Exekutorské komory ČR.

Zavedení povinných záloh nenahradí sníženou odměnu

Exekutorská komora podporuje zavedení povinných záloh věřitelům, protože je to cesta k zodpovědnému vymáhání, ale to neotevírá možnost ke snížení tarifu. Předně, zavedení poplatků a záloh by řešilo nově nařízené exekuce, ale nezajistilo by úhradu nákladů asi 3 milionů aktuálně vedených marných exekučních řízení. A Pavla Fučíková si v této souvislosti pokládá otázku: „Bude tedy sám stát sanovat náklady již běžících bezvýsledných exekucí ze státního rozpočtu?“ Navíc záloha nepokrývá skutečné celkové náklady spojené s vedením exekuce. Záloha za současné úpravy totiž činí maximálně 50 % odměny a paušální náhrady nákladů a týká se jen přímých výdajů, které se pojí s exekučním řízením. Neřeší další související náklady, jako jsou mzdy pracovníků, softwarové a počítačové vybavení, pronájmy kanceláří, skladů apod. Tím, že se záloha vypočítává z odměny, došlo by snížením odměny zároveň i k automatickému snížení zálohy. A konečně, záloha neřeší ani odměnu, tedy oprávněný nárok na přiměřený zisk za činnost exekutora. To znamená, že i při zavedení povinných záloh a poplatků by exekutoři vedli většinu řízení nejenom zadarmo, ale stále se ztrátou.

Důsledky zaplatí všichni daňoví poplatníci

„Stát přenesl v roce 2001 část státní moci na exekutory, protože nebyl sám schopný dosáhnout vymahatelnosti práva. Stát je tedy zodpovědný za to, že exekutorům vytvoří adekvátní podmínky. Nezodpovědným krokem spočívajícím v drastickém snížení exekučního tarifu by došlo k rozpadu vymáhání práva v České republice. Věřitelé se opět ocitnou na vedlejší koleji a svých práv se nedomůžou. Ale v konečném důsledku poneseme následky špatného rozhodnutí my všichni – daňoví poplatníci,“ zdůraznila Pavla Fučíková.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky