Nafta v EU v dubnu zdražovala. V Česku rostly ceny nadprůměrně

V Evropě se naplno projevil nárůst cen motorové nafty, který z burzy s malým zpožděním dorazil i na pumpy. Krom Malty, Lucemburska a Švédska se nafta v posledním měsíci zdražovala v celé EU.

Ilustrační fotografie
reklama
  • Průměrné ceny motorové nafty v EU v dubnu meziměsíčně vzrostly o +2,3 % a o 67 haléřů na litr. Zdražovalo se v 25 z 28 států EU.
  • V ČR byl ovšem růst cen nafty v uplynulém měsíci nadprůměrný. Za každý litr nafty si motoristé oproti březnu připlatí 85 haléřů.
  • Průměrná cena na českých pumpách je nyní 25,93 Kč/l. Česko však stále má šestou nejlevnější naftu v EU. Dráž je u všech sousedů vyjma Polska, přestože tam nafta meziměsíčně zdražila nejvíce z celé EU.

Z celé EU ceny nejrychleji rostly v Polsku, a to o výrazných 6,3 %. Na pumpách tam nyní vídají cenovky, které jsou v přepočtu o 1,47 koruny za litr vyšší než před měsícem. „Zatímco Česká republika si v cenách nafty meziměsíčně uhájila 6. pozici, Polsko se z pozice trhu s nejnižší průměrnou cenou nafty v  EU propadlo až na 5. pozici. Pořád tam ale tankují o korunu levněji než my v Česku,“ popsal situaci Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, která vydává pravidelný monitoring cen nafty v EU. V nelichotivém pořadí přitom následuje Slovensko, kde si řidiči musejí oproti březnu připlatit dokonce 1,56 koruny.

Česká republika je s růstem cen nafty o 85 haléřů za litr nad průměrem EU, který říká, že se v unii zdražovalo o 67 haléřů. Přesně taková je změna cen v Rakousku. „Ze všech sousedících států ceny rostly nejpomaleji v Německu (+1,2 % a +34 haléřů), které ale v tankování nafty zůstává nejdražší zemí, se kterou Česko sdílí hranice,“ dodal Duraković.

V Česku nyní v průměru v cenících pump svítí cifra 25,93 Kč/l. Ve všech sousedících státech vyjma Polska jsou tak ceny vyšší. Nejvyšší jsou v Německu, které je o 2 Kč/l nad českým průměrem. V Rakousku si řidiči musejí připlatit 63 haléřů/l a na Slovensku 1,39 Kč/l oproti ČR. Pro nejlevnější naftu v unii je nutné zamířit do Lucemburska, kde je o 2,48/l koruny levnější než v Česku. Na druhém místě je Bulharsko. Tam je cena nafty nižší o 2,26/l koruny.

O metodice srovnání cen nafty v EU

Evropské komisi data prostřednictvím Českého statistického úřadu reportuje každé pondělí 1 475 čerpacích stanic v ČR, tedy vzorek 40 % veškerých veřejně dostupných čerpacích stanic v ČR. Jde o vážené průměry (tedy zohledňující, jaké množství paliva bylo čerpáno na jednotlivých čerpacích stanicích za jeden rok). Axigon následně data zpracovává a komentuje.

Témata: pohonné hmoty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky