Díky kotlíkovým dotacím by mohlo být instalováno až 3,5 tisíce nových plynových kotlů

Podle Českého plynárenského svazu určitě kotlíkové dotace přispějí ke zlepšení ovzduší, neboť bylo zatím podáno už téměř 2200 žádostí o dotaci na kondenzační plynové kotle. Ceny plynu dlouhodobě klesají, přejít na plyn je tak dnes mimořádně výhodné.

Peníze CZK, ilustrační fotografie
reklama

„Podle počtu podaných žádostí ze sedmi krajů je téměř dvakrát větší zájem o plynové kotle než o kotle jen uhelné, což určitě těší každého, kdo žije v ČR a má zájem o čisté ovzduší,“ říká Jan Valenta, předseda Rady Českého plynárenského svazu (ČPS). „Věříme, že v dalších etapách se současných zhruba 16 procent zájemců díky viditelnému poklesu ceny zemního plynu ještě zvýší. Podle údajů z prvních sedmi krajů by mohlo být v 1. vlně dotací podáno celkem asi 3,5 tisíce žádostí na moderní plynové kondenzační kotle. Zemní plyn je trvale nejoblíbenější volbou vytápění v ČR, dnes již si tento způsob vybralo kolem 1,4 milionu obyvatel, ale z hlediska životního prostředí je určitě pozitivní i stejně velký zájem o dotace na kotle na biomasu a tepelná čerpadla,“ dodává Jan Valenta, předseda Rady ČPS. 

Nižší počet žádostí o uhelné kotle ukazuje pozitivní trend k odklonu od kotlů na tuhá paliva a příklon k ekologickým formám vytápění. Evropské státy postupně zakazují kotle na tuhá paliva. Do roku 2022 bude pod pokutou 50 tisíc korun zakázáno používání asi 75 procent uhelných kotlů. „Lze očekávat, že v horizontu maximálně 10 let už nebude uhlí vůbec pro lokální vytápění využíváno“, říká Jan Valenta, předseda Rady ČPS. 

Nyní si lze s 85 procentní dotací nejen vyměnit kotel na plyn, ale modernizovat celý systém vytápění v rodinném domě. „Pokud se rozhodnete využít kotlíkovou dotaci pro výměnu kotle za plynový, máte navíc ještě tu výhodu, že vám plynárenské společnosti vše připraví na klíč. Jedná se např. o vyřízení dotací bez papírování a obíhání úřadů, demontáž stávajícího kotle a jeho ekologickou likvidaci, úpravu spalinové cesty a případné vyvložkování komína, zajištění energetického posudku domu, výstavbu přípojky i nové otopné soustavy, montáže kotlů, služby energetického specialisty a projektové dokumentace, drobná opatření na snížení energetické náročnosti domu atd.,“ dodává Jan Valenta, předseda Rady ČPS.

V osmi ze všech krajů ČR bylo již podávání žádostí 1. vlny kotlíkových dotací zastaveno, neboť počet žádostí již převyšoval alokované prostředky. Pro první vlnu byly pro všechny kraje alokovány 3 mld. Kč. Celkem by pak mělo být možné čerpat ve 3 vlnách v ČR až 9 mld. Kč.

Témata: kotlíková dotace | CZK

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky