Kotlíkové dotace jsou hit. Polovina krajů už peníze vyčerpala

O kotlíkové dotace můžete žádat už jen v sedmi krajích. V druhé polovině už byly peníze vyčerpány. O akci je totiž velký zájem.

Ilustrační fotografie
reklama

Obrovský zájem doprovázejí takzvané kotlíkové dotaze. Domácnosti je mohou využít například na výměnu starých kotlů za výkonnější a šetrnější k přírodě. Na tyto investice je celkově vyčleněno zhruba 35 miliard korun.

Od kotlíkové dotace je ale takový zájem, že některé kraje už žádosti nepřijímají. Peníze už jsou vyčerpané v Moravskoslezském, Pardubickém, Královéhradeckém, Plzeňském, Jihomoravském, Jihočeském a Zlínském kraji.

Naopak stále můžete o dotaci požádat v Praze, Středočeské, Karlovarském, Ústeckém (do 31. 3. 2016), Libereckém, Olomouckém kraji a na Vysočině.

Kotlíkové dotace slouží k výměně starých kotlů na tuhá paliva za moderní nízkoemisní kotle, tepelná čerpadla, plynové kotle či solární systémy. Lidé mohou získat dotaci ve výši až 85 % celkové investice. "I když lidé po získání dotace na nákup vynaloží méně vlastních peněz, nemusejí mít našetřeno dost. Často se totiž jedná o desetitisícové částky. Dotaci proto lidé mohou zkombinovat například s EKOprogramem a tím si zajistit zbývající prostředky na investici,“ říká Jitka Jechová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.

Výše dotace plně závisí na typu nového zdroje. Obecně platí – čím ekologičtější zdroj, tím větší příspěvek. Nejvyšší příspěvek je u těch, které využívají obnovitelné zdroje, jako jsou kotle na biomasu a tepelná čerpadla. O dotaci můžete žádat až do roku 2020.

Jak postupovat při žádosti o dotaci?

Dotace lidem poskytují kraje, které mohou rozhodovat o tom, jak finální krajské dotace budou vypadat. Některé podmínky jsou neměnné (viz níže), mohou ale například rozhodovat o tom, zda podpoří výměnu celé škály zdrojů, či jenom část nebo jestli budou dotace proplácet žadateli/dodavateli. Proto se vždy informujte na svém krajském úřadě na jejich přesné vymezení.

Pravidla pro poskytnutí Kotlíkových dotací

Rozdělují-li se peníze, vždy je nutno splnit několik pravidel. Na přiznání Kotlíkových dotací se vztahují tyto podmínky:
• Výměna platí pouze pro rodinné domy,
• tepelné zdroje musí splňovat Směrnici o Ekodesignu,
• pokud dům nemá alespoň energetickou třídu C, je třeba realizovat některá mikro-energetická opatření,
• kotle na biomasu, tepelná čerpadla a solární systémy mohou instalovat pouze kvalifikovaní topenáři,
• výše dotace je 70 – 85 % a maximální uznatelné náklady jsou 150 tisíc korun,
• náklady jsou uznatelné od 15. července 2015,
• uznatelnými náklady jsou – výměna zdroje tepla včetně otopné soustavy, související stavební práce a projektová dokumentace.

"Investici do ekologie se lidé nevyhnou. Podle platného Zákona o ochraně ovzduší totiž v Česku od roku 2022 nebude možné provozovat staré neekologické kotle 1. a 2. emisní třídy. Od roku 2014 se navíc postupně zpřísňují emisní pravidla na kotle, které se u nás prodávají,“ upozorňuje Jitka Jechová.

Kolik ušetřím, pokud nyní zainvestuji?

Rozhodujete se, že vyměníte svůj starý kotel na tuhá paliva za nový na plyn? U takové investice je úspora až 12 %, protože zemní plyn má vyšší energetický obsah než paliva tuhá. Ušetříte a zároveň podpoříte ekologii. Nové kotle jsou mj. také jednodušší na obsluhu a údržbu.

Shodně 16 % nákladů vám ušetří, jestliže vyměníte staré tepelné čerpadlo nebo si na střechu pořídíte solární systémy. Investicí nebudete poškozovat životní prostředí a zároveň zvýšíte cenu své nemovitosti. Uspořené peníze pak můžete dále investovat nebo si je spořit.

Podaří se českým domácnostem vyčerpat celých 35 miliard na ekologické bydlení? To uvidíme za pět let. Jestliže však chcete významně zlepšit vlastnosti svého domu, s žádostí o dotaci raději dlouho neváhejte. Zájem je zatím veliký. 

Témata: kotlíková dotace | CZK

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky