Roklen index blahobytu: Slováci snížili náskok Čechů

Za březen se slovenským občanům podařilo výrazněji stáhnout náskok Čechů v životní úrovni. Dle Roklen indexu blahobytu se v České republice nyní žije 1,6krát lépe než v zemi pod Tatrami. Jedná se tak o skok o pětinu. Důvodem pro snížení rozdílu v míře blahobytu jsou na Slovensku neustále rostoucí mzdy společně s klesajícími nájmy, které hrají v indexu významnou roli. Oproti tomu v případě mezd a nájmů v České republice index nezaznamenává dle dat webu Numbeo žádné podstatné změny, informuje Roklen.

Ilustrační fotografie
reklama

V případě srovnání míry blahobytu mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými lze pozorovat zvyšující se propastný rozdíl. Zatímco na začátku března dosahovala míra blahobytu ve srovnání s USA v České republice 25,86 %, o měsíc později je to již jen 24,39 %. Potvrzují se tak dobrá data z americké ekonomiky týkající se velmi nízké nezaměstnanosti a rostoucích mezd.

Jediné zlepšení životní úrovně Čechů se týká porovnání s největší ekonomikou Evropské unie Německem, i když se jedná pouze o kosmetické zlepšení o čtvrt procentního bodu. 

Míra blahobytu České republiky v porovnání s jednotlivými státy k 1. dubnu 2016

Slovensko             159,00 %

Německo                31,51 %

USA                        24,39 %

Míra blahobytu České republiky v porovnání s jednotlivými státy k 1. březnu 2016

Slovensko            180,68 %

Německo               31,27 %

USA                       25,86 %

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky