Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku zkrachuje až 1870 firem

V České republice dojde k nárůstu počtu bankrotů. V letošním roce, celkem by mohlo zkrachovat až 1870 společností.

Vyplývá to z nejnovější studie celosvětové úvěrové pojišťovny Euler Hermes zveřejněné v pondělí. Podle studie není ideální výhled ani do roku 2012, kdy sice studie předpovídá už pětiprocentní pokles, nicméně se očekávají problémy zejména v některých odvětvích.

"Týká se to zejména stavebnictví, nejistá je ale perspektiva i ve výrobě oceli. Také v sektoru spotřebního zboží a elektroniky je konkurence vysoká a odbyt stagnuje. V roce 2008, kdy na Českou republiku krize začala doléhat, bylo zaznamenáno paradoxně nejméně bankrotů od roku 1996 a to jen 1110 případů," poznamenal člen představenstva společnosti Euler Hermes Čescob Hynek Rasocha.

Podle studie má však Česká republika obecně vcelku dobré vyhlídky do budoucích let. Velkou výhodu má v obchodních aktivitách s tradičně silným západním sousedem. Do hlavního motoru růstu v eurozóně Německa putuje 32 procent českého exportu. Další výhodou Česka je podle studie relativně nízká nezaměstnanost (7,4 procenta v roce 2010) ve srovnání se sousedy patřícími do eurozóny (10,1 procenta) a v relativně nízké výši veřejného zadlužení (40 procent HDP v roce 2010). "Klíčový pro další vývoj naší i evropské ekonomiky tedy může být tedy zejména rok 2012 a celková výkonnost našich hlavních evropských exportních partnerů," dodal Rasocha.

Témata:  bankrot firmy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy