Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poplatky za pobyt v nemocnici už se nesmějí vymáhat. Ani zpětně

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Nemocnice už nemohou vymáhat stokorunové poplatky za pobyt, které jsou od roku 2013 zrušené. Rozhodl tak Ústavní soud. Některá zdravotnická zařízení tím přijdou o miliony korun, které jim pacienti dluží už roky.

Být nemocný je pěkně drahý koníček - kdo si před lety poležel ve špitálu, odjížděl domů zdravý ale s peněženkou hubenější o pár stovek. Nemocnice neměly vůči pacientům slitování a dluhy přeprodávaly vymahačům. Z nezaplacené stokoruny tak během pár měsíců nakynul dluh až na desítky tisíc.

Štěstí přeje dlužníkům - kdo nezaplatil za hospitalizaci dodnes, ten je rázem bez dluhu. Ústavní soud zakázal regulační poplatky už v roce 2013 a dnes zatrhl i jejich vymáhání. "Největší dlužná částka za jednoho pacienta činí 16700 korun," uvedla mluvčí nemocnice U svaté Anny v Brně Petra Veselá.

Pacient si teď může oddechnout, dluh platit nemusí stejně jako tisíce dalších, kteří se bránili až dodnes. Nemocnice se teď s miliony na poplatcích musejí rozloučit. A nemocnice už s tím počítají. "Registrujeme dlužnou částku 5,5 milionů korun na regulačních poplatcích. Ty odepisujeme z účetnictví," potvrdil například Pavel Žára, mluvčí Fakultní nemocnice v Brně.

Ústavní soud nevyloučil, že peníze mohou dostat zpět i ti, kteří byli po zrušení poplatků donuceni dodatečně zaplatit. Nikdo z nich se ale zatím na soud neobrátil.

Témata:  zdravotnictví CZK

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy