ČSSZ automaticky rozešle přehledy dob pojištění vybraným ročníkům i letos

Od července do srpna 2015 Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) rozeslala vybraným klientům přes 103 tisíc přehledů dob jejich důchodového pojištění evidovaných v ČSSZ. Většinu (102 570) dostali klienti, muži ročníku narození 1954 a ženy ročníku narození 1957, klasickou formou poštovní zásilky - dopisem, 493 přehledů odešlo vlastníkům datových schránek. S ohledem na pozitivní hodnocení této aktivity je i letos v plánu zaslání informativních výpisů o stavu důchodového pojištění v obdobném rozsahu.

Důchodci, ilustrační fotografie
reklama

„ Informace o kontech pojištěnců v roce 2016 obdrží předdůchodové ročníky, muži ročníku narození 1955 a ženy narozené v roce 1958. Navíc plánujeme zpřístupnit elektronické služby ePortálu i těm klientům, kteří nevlastní datové schránky, “ upřesnil další kroky ústřední ředitel ČSSZ Vilém Kahoun s tím, že hlavním cílem je vyvolat u občanů zájem o služby ePortálu ČSSZ.

„V maximální možné míře chceme našim klientům nabídnout kvalitní veřejnou službu. V populaci totiž stále přetrvává mylný názor, že „stát se o vše postará, protože má v rukou veškeré údaje potřebné pro výpočet důchodu, “ připomněl ústřední ředitel a doplnil: „ Povědomí občanů o této problematice je dle našich zkušeností bohužel na velmi nízké úrovni. Proto se ČSSZ v této oblasti soustředí na otázku zvyšování gramotnosti obyvatel, ruku v ruce se zvyšováním pocitu zodpovědnosti za svoje zabezpečení ve stáří . Proto již nyní, přesně od března loňského roku , jsou informace o získaných dobách důchodového pojištění na ePortálu dostupné kdykoli a všem. “

40% nárůst zájmu lidí o doby důchodového pojištění
Rozeslání přehledů vybraným ročníkům v roce 2015 ČSSZ potvrdilo, že se lidé na základě informace dodané „do ruky“ začali o své důchodové záležitosti mnohem více zajímat. ČSSZ zpětně kontaktovalo přes 17 tisíc občanů (což je zhruba 17 % z celkového počtu obeslaných). V rámci dotazů se klienti na pracovištích ČSSZ, okresních správách sociálního zabezpečení zajímali nejen o tzv. předdůchodové řízení, ale také o podání žádosti o důchodovou dávku. Ve sledovaném období došlo k nárůstu korespondence a dalších administrativních činností týkajících se dokládání dob pojištění o 40 %.

Dotčená skupina občanů měla možnost seznámit se s údaji evidovanými u ČSSZ, prověřit si úplnost evidovaných dob pojištění, případně aktivně začít řešit zjištěné nedostatky tak, aby mohla v budoucnu splnit jednu ze zákonných podmínek nároku na důchod. Získané informace mohou klienti rovněž využít v souvislosti s nově spuštěnou službou ČSSZ, tj. provést přesnější informativní výpočet důchodu pomocí nové důchodové kalkulačky.

Tabulka: Počet odeslaných přehledů dob důchodového pojištění (období červenec – srpen 2015)

                               Muži (ročník 1954)   Ženy (ročník 1957)  Celkem

Přehledy dob
důchodového pojištění             50 913           52 150               103 063
- odeslané poštou                    50 585           51 985               102 570
- odeslané datovou schránkou     328                165                      493
Zdroj: ČSSZ

Témata: čssz | důchodci | důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky