Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nafta za 22 Kč. Ceny pohonných hmot jsou nejníž od roku 2003

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Ceny pohonných hmot jsou na minimu. Nafta na některých čerpacích stanicích poprvé po 13 letech spadla pod hranici 23 korun. A motoristé jsou pochopitelně nadšení. Podle ekonomů stojí barel ropy 20 amerických dolarů a propad cen může pokračovat - dokonce až na polovinu.

Nafta za 22,90. Benzín o 2,60 dráž. Takové jsou ceny na nejlacinější pumpě v Libereckém kraji. A není nikdo z řidičů, kdo by si to nepochvaloval. Vždyť kdo jel předloni k moři, před hraničním přechodem tankoval do nádrže i za 42 korun.

"Nádherný ceny. Člověk může aspoň jezdit oproti tomu, když to stálo 40 korun," pochvaloval si jeden z oslovených řidičů. "Ještě o tři koruny a už to bude jak za komunistů," vtipkoval jiný. Další si ani nemohli vzpomenout, kdy natankovali za tak příznivou cenu a brali plnou nádrž.

"Takováto cena barelu ropy, která je v současnosti, byla naposledy v roce 2003, což je tedy 13 let a můžeme očekávat ještě další prolomen," myslí si Ivan Jáč, ekonom z Technické univerzity Liberec.

Blízko hranic už nastala i tzv. tankovací turistika. "Jezdí sem cizinci a z nich hlavně Němci," odpověděl na dotaz muž, který pracuje jako obsluha čerpací stanice. "Jsme z Gottmansdorfu, jen tady za hranicemi. I němečtí důchodci musí šetřit," prohlásila německá řidička.

Ceny ropy jsou velmi nízké. Ve světě se jí totiž vytěží víc, než se spotřebuje. Padly limity těžby a na propadu cen se nově podepsaly také zrušené sankce proti Íránu. "Pomocí zrušených embarg ze západního světa může dnes nabízet svoji ropu. A nebude se ničím omezovat," vysvětlil Jáč.

Pokud do hry vstoupí ještě Čína, která je významným odběratelem a může svou poptávku snížit, hrozí, že se trh s ropou může zcela zhroutit. A ceny mohou spadnout někam k roku 1998, kdy byl barel ropy za 10 dolarů. A z toho by čeští řidiči mohli mít ještě větší radost.

Témata:  pohonné hmoty

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy