Němci se rozhodli zachránit euro, znovu pomohou Řecku

Dolní komora německého parlamentu (Bundestag) ve čtvrtek v klíčovém hlasování schválila rozšíření působnosti Evropského fondu finanční stability (EFSF). Informovaly o tom agentury Reuters, AFP a Bloomberg.

660
reklama

Pro hlasovalo 523 zákonodárců, proti jich bylo 85, a tři se hlasování nezúčastnili.

Souhlas zákonodárců v praxi znamená, že německé garance stoupnou ze 123 miliard eur na 211 miliard eur.

Podle agentury AFP se ze 17 členů eurozóny již vedle Německa pro rozšíření efektivity vyslovilo deset zemí: Belgie, Francie, Řecko, Irsko, Itálie, Lucembursko, Portugalsko, Španělsko, Slovinsko a jako poslední dalo zelenou tuto středu i Finsko. Finská vláda se ale nevzdala svého požadavku a nadále trvá na tom, že musí obdržet od řecké vlády záruky za poskytnutí pomoci. Helsinky hrozí, že bez kolaterálu se nebudou podílet na druhém záchranném balíčku pro Řecko.
 
Ještě ve čtvrtek bude hlasovat i Estonsko, v pátek by se k této otázce mělo vyslovit i Rakousko. Na říjen si hlasování nechala tato skupina zemí: Kypr, Malta, Nizozemsko a Slovensko. V případě Bratislavy však panují otazníky, tamní zákonodárci by měli hlasovat pravděpodobně 11. října.

Na vzniku fondu EFSF se v reakci na řecké potíže dohodli lídři EU v květnu a červnu loňského roku. Fond by měl zejména stabilizovat jednotnou evropskou měnu a v případě nutnosti by měl být použit na pomoc zemím eurozóny v potížích.
 
Eurozóna na červencovém mimořádném zasedání přijala soubor opatření, které by měla zabránit rozšíření dluhové krize. Mezi ně patřilo i zvýšení působnosti EFSF, který by měl nově nakupovat dluhopisy zemí v potížích na sekundárním trhu či poskytovat úvěrové linky.
 
EFSF by měl ukončit svoji činnost v polovině roku 2013, kdy ho nahradí Evropský stabilizační mechanismus (ESM).

Témata: řecko | EUR | Německo

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky