Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekonom: Investujte do toho, co má pro vás smysl

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Hostem pořadu Vaše téma byl ekonom a konzultant Lukáš Kovanda. Mimo jiné prozradil, jak ekonomiku ovlivní teroristické útoky v Paříži nebo migrační krize. I na vaše otázky se ptala moderátorka Michaela Šmídová.

Hledáte jistý způsob, jak zhodnotit své peníze? Žádný takový neexistuje. "Kdyby existoval zaručený způsob, jak zbohatnout, určitě by ho finanční poradci nevytrubovali," říká ekonom Lukáš Kovanda s úsměvem.

"Já tvrdím, že není na škodu poradit se s experty, ale finální rozhodnutí už je na člověku samém," pokračoval Kovanda. "Vždy investujte do toho, z čeho máte radost nebo co má pro vás smysl," apeluje a dodává, že se určitě vyplatí investice do vlastních dětí.

Zároveň jmenoval Lukáš Kovanda dva trendy, na které by měli lidé při investicích myslet. "Zaprvé je to růst bezpečnostních rizik, zadruhé stárnutí obyvatelstva. Vyplatí se tedy investovat do firem, které oba problémy řeší," radí Kovanda. Jako možnosti uvedl farmaceutické firmy a společnosti zabývající se zapezpečením sítě a profilů na internetu.

Hlavní hrozbu pro vývoj ekonomiky vidí ve znásobení teroristických útoků podobných těm v Paříži. "Zatím to nebude mít na burzy dlouhodobý vliv. Pokud by se ale útoky opakovaly, bude to nový fakt, s nímž se budou trhy muset vypořádat," myslí si Kovanda.

Přední český ekonom zmínil také migrační krizi. "Problém není v imigraci, ale v její nekontolovanosti. Imigrace může mít svůj přínos, ale musí být nějak regulovaná. Uprchlíci jsou zatím  pro evropské systémy spíše zátěží," uvedl Kovanda.

I přes některé hrozby povzbuzuje lidi k optimismu. "Nebojte se utrácet a investovat. I když jsou někdy vyhlídky špatné, pamatujte si, že nám ekonomům předvídání dalšího vývoje moc nejde," vtipkoval ekonom.

Lukáš Kovanda je český ekonom, konzultant a autor populární i odborné literatury. Studoval demografii a ekonomii na Univerzitě Karlově, doktorát získal na Národohospodářské fakultě VŠE, kde v současnosti vyučuje. Přednáší také na vysoké škole CEVRO institut.

Pětatřicetiletý Lukáš Kovanda působí v současné době jako hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Fin a je členem správní rady think-tanku Prague Twenty, kterému v letech 2010 až 2013 šéfoval.

Věnuje se také novinářské činnosti, spolupracoval s různými časopisy, novinami i internetovými médii. Publikoval více než stovku rozhovorů s významnými světovými ekonomy, včetně několika nositelů Nobelovy ceny.  

Témata:  ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy