Podnikatelé se více zadlužují, splácejí ale lépe než loni

Čeští podnikatelé získali ke konci října 2015 o 131 % více úvěrů pro podnikatelské účely než v předchozím období. Navíc u nich klesla delikvence o více než 60 %. Jedná se tak o pozitivní trend schopnosti splácet a zlepšení firemního cashflow.

Ilustrační fotografie
reklama

To vyplývá z celorepublikového průzkumu, který si nechalo zpracovat ANO spořitelní družstvo a kterého se zúčastnilo necelých 300 firem z celé České republiky. Za prvních deset měsíců se přitom téměř zdvojnásobil počet firem, které získaly podnikatelský úvěr s delikvencí nižší než 5 %. „To ukazuje na velmi příznivou situaci, kdy firmy mají opět dostatek finančních prostředků na splácení svých závazků,“ říká Ing. Petr Illetško, MBA, předseda představenstva ANO spořitelního družstva.

Nejčastěji čeští podnikatelé potřebují úvěry na provozní záležitosti (40 %), což činí téměř dvojnásobný růst oproti roku 2014. Z 31 % jsou úvěry používány na investice, 6 % podnikatelů s nimi financuje developerské projekty, 8 % je určeno na podnikatelskou hypotéku a 15 % jsou konsolidace a neúčelové firemní úvěry typu americká hypotéka. Nejvíce přitom narostly úvěry krátkodobé do jednoho roku, a to dvojnásobně. Na úkor jednoletých úvěrů klesly střednědobé a dlouhodobé úvěry. „V dlouhodobém horizontu živnostníci finanční prostředky na provoz a investice mají, scházejí jim však okamžité prostředky, které však jsou schopni velmi dobře splácet,“ dodává Ing. Petr Illetško, MBA.

Nejvíce firem, které žádají o úvěry, jsou podnikatelé ze zpracovatelského průmyslu, velko- a maloobchodu, realitního a developerského trhu a stavebnictví. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky