Současná ekonomická situace je pro podnikatele motivující

Index očekávání firem, který pravidelně již více než dva roky zkoumá ČSOB, zaznamenal mezikvartálně nárůst o 4,9 bodu a jeho hodnota na úrovni +22,5 bodu ukazuje na převažující optimismus. Jde o druhý nejvyšší výsledek v historii sledování malých a středních podnikatelů. Podnikatelé jsou v posledním čtvrtletí optimističtější, kromě svého oboru také pozitivně vnímají vývoj celé domácí ekonomiky. Ve třetím čtvrtletí zaznamenal Index největší spokojenost s ekonomickou situací v historii sledování (56 %).

Ilustrační fotografie
reklama

Současná ekonomická situace v Evropě je pro podnikatele motivující. Více než 2/5 firem očekávají, že jejich investice v následujících 12 měsících budou vyšší než v předchozím období. Naopak snížení jejich objemu předpokládá pouze necelá třetina firem. „Za zvýšením indexu stojí především zvětšený optimismus v případě dílčího indexu vývoje objemu investic. Podíl firem, které se chystají navýšit jejich objem, se mezikvartálně zvýšil o 3 procentní body, naopak podíl firem, které plánují menší investice než loni, se snížil o 7 procentních bodů,“ komentuje hlavní příčiny pozitivního vývoje Petr Manda, výkonný ředitel útvaru Firemní bankovnictví ČSOB

Dílčí Index plánovaných investic pokračuje v kontinuálním růstu. „Fakt, že stále více firem přesouvá své úvahy od snížení finančních nákladů ke svému rozvoji, můžeme považovat za dobrou zprávu pro českou ekonomiku,“ dodává Martin Kupka, hlavní ekonom ČSOB.

Dalším pozitivním signálem pro celou domácí ekonomiku je mezikvartální nárůst podnikatelů spokojených s ekonomickou situací o 6 procentních bodů. Za poslední dva roky vzrostl podíl zástupců firem, kteří vidí současnou ekonomickou situaci pozitivně, a to o 22 procentních bodů a nyní činí 56 %.

Téměř polovina firem očekává pro poslední čtvrtletí tohoto roku zvýšení poptávky, naopak snížení čeká jen pětina firem. „Podnikatelé se přestávají bát a opatrně se pouštějí do rozšiřování stávajících kapacit, i s ohledem na očekávanou rostoucí poptávku,“ uzavírá Petr Manda.

Témata: ekonomika | firmy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky