Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Školní obědy ze všech koutů světa „Vím, co jím“

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Společnost Unilever, divize Food Solutions (UFS), představuje novou brožuru „Školní obědy ze všech koutů světa“ věnovanou školnímu stravování. Jako první komerční subjekt v České republice společnost přistoupila k certifikaci receptur dle kritérií programu „Vím, co jím“.

Na základě inspirace posledními gastronomickými trendy popularizujícími jídla různých kultur a kuchyní a snahy o zpestření dětského menu byly ve spolupráci s odborníky na výživu vytvořeny recepty na pět kompletních obědových menu. Tato menu v duchu národních kultur a kuchyní Mexika, Itálie, USA, Indie a Francie sestávající se z polévky, hlavního chodu, salátu a desertu jsou u každého receptu doplněna informacemi o výživových hodnotách a obsažených alergenech. První brožura „Školní obědy“ obsahovala užitečné rady a tipy pro školní kuchyně a správnou výživu dětí. V novém vydání šéfkuchaři a vedoucí školních jídelen najdou mýty a fakta o vaření a stravování. Brožura i podpůrné materiály v podobě meníček a zábavných kvízů jsou k dispozici zdarma volně ke stažení ve formátu pdf ZDE.

Školní obědy ze všech koutů světa je již druhou publikací UFS vytvořenou ve spolupráci s nutričními specialisty na míru školnímu stravování. Cílem publikace je stát se pomocníkem nebo inspirací při tvorbě chutného, nutričně vyváženého a vzhledově atraktivního jídelníčku ve školních jídelnách. „Dětská strava nesmí být monotónní, příliš sladká, slaná nebo tučná. V případě tuků platí obzvlášť, že je třeba dbát nejen na jejich kvantitu, ale i kvalitu, tedy na složení jednotlivých mastných kyselin. Chceme ukázat, že se dá připravit atraktivní dětské menu a přitom se držet zásad pestré vyvážené stravy. To znamená využívat nutričně vyvážené suroviny, dbát na přiměřenou velikost porce a celkový denní příjem a výdej energie,“ říká nutriční specialistka UFS Hana Langrová a dodává: „Při tvorbě receptů bylo naším cílem přispět k osvojení si správných stravovacích návyků a nabídnout nutričně vyvážené recepty se sníženým množstvím nasycených mastných kyselin, trans mastných kyselin, cukru, soli, energie a navýšit podíl vlákniny.“ Každý recept označený logem „Vím, co jím“ je certifikovaný a splňuje přísná kritéria, vycházející z mezinárodních výživových doporučení.

„Jedním z problémů, se kterým se ve výživě dětí potýkáme, je vysoký příjem soli. Řada lidí se mylně domnívá, že se sůl do jídel dostává hlavně používáním různých polotovarů mimo jiné i ve školních jídelnách. U některých produktů to může být i pravda. Nicméně kvalitní výrobky z kategorie konvenience pomohou dotvořit chuť pokrmu a zachovat vhodnou výživovou hodnotu. Na brožuře oceňuji, že v certifikovaných recepturách není přidávána sůl, ta je jen v použitých surovinách. To umožňuje kontrolu nad obsahem soli v připravovaných pokrmech,“ říká doc. Ing. Jiří Brát, CSc. tajemník národního vědeckého výboru a člen správní rady společnosti Vím co jím a piju. „Výrobky z kategorie konvenience navíc nenahrazují zeleninu a jsou pouze doplňkem pro dosažení vyvážené chuti. Připravené pokrmy jsou chutné, určitě doporučuji vyzkoušet,“ dodává Jiří Brát.

„Ke každému tematickému dni jsme ve spolupráci s naším šéfkuchařem Milanem Sahánkem a nutričními a produktovými specialisty UFS připravili také grafická meníčka pro každou z vybraných národních kuchyní a zábavné kvízy pro děti k vytištění. Věříme, že dětem bude pestré menu v jídelně nejen chutnat, ale že se tam zároveň i pobaví a poznají něco nového z jiných kultur a jejich chutí,“ doplňuje Mirka Závorová, marketingová manažerka Unilever Food Solutions. Cílem brožury je tedy také zaujmout malé strávníky novými chutěmi, inspirovat a pobavit je společně při poznávání národních kuchyní Itálie, Mexika, Indie, Francie a USA.

Na sestavení brožury se podíleli:

Milan Sahánek, šéfkuchař a manažer Kuchařského servisu Unilever Food Solutions. Milan je uznávaným kuchařem a porotcem nejprestižnějších kuchařských soutěží v ČR i v zahraničí. Jako jediný Čech je držitelem dvou zlatých medailí z kuchařské olympiády IKA.

Odbornou část textu sestavily nutriční specialistka UFS Hana Langrová a produktová specialistka UFS Radka Kotková.

Na brožuře se podíleli rovněž odborníci Vím, co jím a piju o.p.s.

Více informací najdete ZDE.

Témata:  školství

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy