Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Korea mění Česko na velmoc automobilů. Sypou k nám miliardy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Ve třetím dílu seriálu TN.cz o zahraničních investicích v České republice je na řadě další asijská velmoc - po druhém Japonsku, které v ČR investovalo přes 100 miliard, je totiž na řadě Jižní Korea.

I tato východoasijská země totiž v Česku a jeho pracovnících objevila zlatý důl - i proto u nás Jihokorejci investovali bezmála 80 miliard korun, díky kterým má práci 12 tisíc Čechů.A pro další práce bude - korejský výrobce pneumatik Nexen totiž v průmyslové zóně u Žatce buduje úplně novou továrnu za skoro 23 miliard korun, která by měla naplno fungovat od roku 2018.

Nexen přitom počítá s tím, že v následujících letech bude výrobní kapacita závodu ještě stoupat a práci v továrně bude pro přibližně tisícovku lidí, což v Ústeckém kraji zní jako pohádka.

Zatím ovšem první příčka o největší korejskou investici patří automobilce Hyundai. Do továrny v Nošovicích, kde mimochodem pracoval i Petr Kramný, Korejci investovali bezmála 35 miliard korun.

"Automobilový průmysl je pro Korejce stále nejatraktivnější, kromě velkých investorů se k tomu nabalují menší, přesto regionálně neméně důležité investice – do výroby autosoučástek, plechů nebo lisovaných dílů," vypočítává ministerstvo průmyslu a obchodu.

Jedinou další velkou známou firmou, kde mají Jihokorejci významný podíl, jsou České aerolinie, kde společnost Korean Air drží 44 procent akcií.

Témata:  Česko auta Japonsko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy