Benzín i nafta zdražily! O kolik zaplatíte navíc?

Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic v uplynulém týdnu mírně stouply, benzin Natural 95 zdražil v průměru o 19 haléřů na 34,91 Kč, nafta o stejnou hodnotu na 34,27 Kč. Vyplývá to z pondělních údajů společnosti CCS.

660
reklama

„Příčinou zdražení byl především oslabující kurz koruny vůči dolaru. Dočkali jsme se ovšem výrazného poklesu distribučních marží, díky čemuž nenastalo v minulém týdnu žádné velké zdražení,“ uvedl Petr Čermák, analytik společnosti Colosseum. Cena ropy na světových trzích v průběhu minulého týdne mírně rostla. „Průměrné ceny na burze v Rotterdamu zamířily dolů. Zároveň posílila česká koruna. Oba faktory tak přály českým motoristům a naznačují zlevnění,“ upozornil analytik. Distribuční marže se však podle něj vrátí z podprůměrných úrovní zpět k průměru. „Díky poklesu marží nenastalo v minulém týdnu žádné velké zdražení. V tomto týdnu by na druhou stranu díky růstu marží nemělo nastat žádné dramatické zlevnění. Očekáváme spíše stagnaci či mírný pokles cen,“ dodal Čermák.
 
Meziměsíčně zdražil Natural 95 v průměru o 41 haléřů, nafta o 39 haléřů. V porovnání se stejným obdobím loňského roku je nejprodávanější druh benzinu dražší o 3,57 Kč (11,4 %), nafta o 3,87 Kč (12,7 %).
 
Průměrné ceny Naturalu 95 a nafty se vypočítávají z reprezentativního vzorku transakcí na karty CCS uskutečněných na všech terminálech na čerpacích stanicích v akceptační síti CCS v České republice, kterou k září 2010 tvořilo 2182 čerpacích stanic. Průměrné ceny se získávají jako podíly jednotkových cen za pohonné hmoty na všech terminálech v České republice, respektive v příslušném kraji, a celkového počtu terminálů. Hodnoty neovlivňuje využívanost čerpací stanice motoristy ani objem načerpaných pohonných hmot.

Témata: pohonné hmoty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky