Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prodejní horečka neopadá. Co lidé nejvíce kupují?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Červencový maloobchod lehce zaostal za odhady trhu, když v červenci vzrostl bez očištění o 5,5 %. Oproti červnu si prodejci polepšili o 0,4 %. Výsledky zveřejněné dnes Českým statistickým úřadem nicméně potvrzují, že nákupní apetit Čechů neopadá a bude hlavní hnací silou i v druhé polovině roku, informuje Ing. Filip Fyrbach, makroekonomický analytik GE Money Bank.

I v prvním prázdninovém měsíci zůstal český maloobchod na výsluní, když Češi v letošním červenci nakoupili o 5,5 % více zboží než v minulém roce. Pomohl k tomu jak zájem o potraviny, tak nepotravinářské zboží v čele se spotřební elektronikou a výrobky pro domácnost. Samozřejmě prim hrály opět on-line prodeje, které se oproti loňsku zvýšily o téměř pětinu. Z technického zboží zůstávají v hledáčku spotřebitelů velké i malé domácí spotřebiče včetně odšťavňovačů a sušiček, kancelářská technika i spotřební elektronika. V hlavních produktových skupinách napříč celým maloobchodem bychom ovšem v červenci vyloženého prodejního outsidera hledali jen těžko, což ostatně platí i pro předchozí měsíce.

Prodej aut byl nejslabší v letošním roce. Statistiky registrací nových vozidel ukázaly opět velmi silný, pětinový meziroční růst, maloobchodní prodeje tento vývoj ale nereflektovaly, když zákazníci odebrali hodnotově pouze o 6,3 % více aut než o rok dříve. Prodej aut nicméně relativně více trpí mankem jednoho pracovního dne a na celkovém pozitivním obrázku automobilového trhu se zatím nic nemění.

Cenové tlaky v obchodě zůstávají utlumené. Potraviny zlevnily meziročně o 0,5 %, což je nejvyšší pokles za poslední čtyři měsíce, naopak nepotravinářské zboží vinou především dražších výrobků určených k rekreaci mírně zdražilo o 0,3 %. Přesto je patrné, že přes silnou domácí poptávku se rychlejší růst spotřebitelských cen jen tak nedostaví. Bránit mu bude levnější zboží z Číny a levnější pohonné hmoty. Od začátku roku vzrostl prodej o 6 % a zásadně tak překonává predikce ze začátku roku. Pomáhá k tomu optimismus spotřebitelů, lepší podmínky na trhu práce a alespoň pozvolný růst mezd.

Témata:  CZK ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

17. dubna 2024 12:14

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 procent

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun v roce 2023. Průměrná spotřeba domácností vzrostla o 22 %, tedy z 248,5 tisíce korun v roce 2004 na 302 tisíc korun v roce 2023. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by bylo o pětinu nižší (o 130 tisíc korun) a spotřeba domácností by se snížila o třetinu (o 100 tisíc korun).

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.