Povinná školní docházka 10 let a návrat osnov, navrhuje ministryně

O jeden rok chce povinnou školní docházku prodloužit ministryně školství Kateřina Valachová. Nově by měl být povinný i poslední rok v mateřské školce. Návrh novely školského zákona předloží vládě už v září. Kromě toho plánuje opětovné zavedení osnov, povinnou maturitu z matematiky i zajištění míst ve školkách už pro tříleté děti.

reklama

Úroveň současných školáků je podle ministryně Valachové katastrofální. Znalosti současných dětí prý dosahují úrovně žáků devátých tříd předchozí generace. A to především v matematice. Ministryně se proto rozhodla v následujících letech rapidně změnit systém školství a zlepšit tak úroveň českých žáků, řekla v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Desetiletá školní docházka

Prodloužit povinnou školní docházku o jeden rok se ministryně rozhodla po vzoru většiny zemí v Evropské unii. Se vzděláváním dítěte se by se podle ní mělo začít co nejdříve. Pokud vláda zákon schválí, měl by začít platit od září 2017.

Cílem je dostat do školek i děti ze sociálně znevýhodněných rodin. Ty rodiče do školky neposílají především proto, že na ni nemají peníze. Děti potom v prvním ročníku za ostatními zaostávají a jejich znevýhodnění se ještě prohlubuje. Poslední rok školky bude bezplatný, ministerstvo dokonce zvažuje, že by předškolákům platilo i obědy.

Zajištění místa ve školce

Od roku 2017 bude mít každé čtyřleté dítě nárok na místo ve školce, od roku 2018 dokonce každé tříleté. Skončí tak dlouholeté boje o místa ve školkách a rodičům se nestane, že jejich dítě odmítnou. Nedostatek míst ve školkách je v současnosti záležitostí jen několika málo regionů. Podle ministryně nebude problém toto vyřešit.

Návrat osnov

Osnovy v minulosti zrušila bývalá ministryně školství Petra Buzková. A podle mnohých odborníků to byl omyl, který znepřehlednil celé školství. Jejich znovuzavedení má zajistit, že přibližně stejnou výuku dostanou všechny děti na území Česka. Dnes jsou znalosti dětí z různých škol hodně rozdílné a projevuje se to především špatnými výsledky u státních maturit.

Povinná maturita z matematiky

O povinné maturitě z matematiky se hovoří už delší dobu. Ministryně se ji ale s ohledem na katastrofální znalosti studentů rozhodnula posunout až na rok 2021. Bude se týkat dětí, které na střední školu nastoupí v roce 2017. Od tohoto roku by měla být maturita z matematiky povinná pro školy, které už nyní mají větší počet hodin matematiky týdně, a maturanti tak budou na maturitu lépe připraveni. U jiných škol se počítá s delším odkladem.

Témata: školství

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky