Řecko dostalo první finanční tranši a už vystrkuje růžky

Řecko se vyhnulo jenom o chlup bankrotu a opuštění elitního klubu eurozóny, dostalo první peníze z třetího záchranného balíčku na splacení části dluhu Evropské centrální bance (ECB) a už opět vystrkuje růžky. Premiér Alexis Tsipras podal ve čtvrtek demisi s cílem vyvolat předčasné volby, informuje Michala Moravcová.

Ilustrační fotografie
reklama

Tímto krokem chce upevnit svůj mandát ve straně, tím že získá podpory voličů pro zavádění tvrdých podmínek třetího záchranného programu, s nimiž se mnozí členové strany nedokážou ztotožnit. O rozkolech ve straně svědčí i odštěpení 25 rebelujících poslanců, kteří vytvořili novou vlastní politickou formaci s názvem „Lidová jednota“.

Poslední záchranou Řecka před předčasnými volbami plánovanými na 20. září je pokus Vangelise Meimarakise, předsedy konzervativní opoziční strany Nové demokracie, o sestavení nové vlády ze stran stávajícího parlamentu. Od řeckého prezidenta k tomu dostal třídenní mandát. Nové volby by oddálily zavádění nových reforem a nastartování ekonomického růstu, který je tlumen poltickou nejistotou a nestabilitou. Evropským partnerům tak nezbývá nic jiného než doufat, že země zavede předem domluvené reformy, ať už jí bude vládnout jakákoliv politická strana. Investoři jsou naštěstí odolní vůči řeckým excesům, a tak si euro drží silnou pozici vůči dolaru. Informace o předčasných volbách oslabily aténskou burzu, která klesla o 2,5 procenta, a posílily výnosy státních dluhopisů. Nejvíce vzrostly 2leté dluhopisy, a to o 1,70 procenta na 14,04 procenta.

Témata: řecko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky