Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Premiér se staví vlažně k ekotendru. Ceny posílily jeho pochybnosti

V souvislosti s úterním otevíráním obálek s nabídkovými cenami na historicky největší ekologickou zakázku na likvidaci starých ekologických škod premiér Petr Nečas (ODS) uvedl, že jeho pochybnosti o zakázce se kvůli zveřejněným cenám ještě posílily. Mediafaxu to uvedl mluvčí premiéra Jan Osúch.

"Můj názor na ekozakázku se nemění, zveřejněné ceny mé námitky a pochybnosti posílily," prohlásil premiér. Podle svých slov bere zveřejněné informace o výši cen na vědomí. "Vláda bude o tendru jednat zřejmě v průběhu října," dodal Nečas. Úterní jednání komise nenechalo klidným ani předsedu strany Věci veřejné Radka Johna, který se nechal slyšet, že by ekologickou zakázku rád rozdělil na menší části, případně celou zrušil. K tendru se vyjádřili i zástupci Strany zelených, kteří vyzvali vládu, aby probíhající výběrové řízení uzavřela bez vítěze. Nejnižší nabídka přesahující o 100 procent opravdové náklady je podle nich nepřijatelná. "Nelze akceptovat, aby ekozakázka pokračovala ve chvíli, kdy nejnižší podaná nabídka za 57 miliard přesahuje odhad nákladů sanací ekologických škod o 25 miliard korun. Kladu si otázku, jak mohl ministr financí a 'dobrý hospodář' Miroslav Kalousek navrhnout tendr, který přesáhne reálné náklady o více než 100 procent," zdůraznil předseda Strany zelených Ondřej Liška. Podle Strany zelených však zůstanou rizika i tehdy, pokud se ekotendr rozdělí na menší zakázky. Hrozí, že se ze sanací vyberou pouze ty nejlukrativnější a následně dojde k umělému navyšování ceny dílčích zakázek.

"ČSSD od počátku kritizovala postup, jakým způsobem se ještě vláda Mirka Topolánka rozhodla řešit otázku starých ekologických zátěží. Vyhlášení soutěže na celý balík sanací starých ekologických zátěží podle názoru ČSSD snížilo transparentnost celého procesu, omezilo počet účastníků, a tím i možnost otevřené cenové soutěže," uvedl předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

Topolánkova vláda podle jeho názoru úmyslně nasadila maximální očekávanou cenu ve formě součtu všech poskytnutých ekologických garancí.

"ČSSD žádá vládu Petra Nečase, aby výběrové řízení ukončila bez vyhlášení vítěze a hledala jinou cestu k transparentní a úsporné sanaci starých ekologických škod," doplnil Sobotka.

Nejnižší nabídkovou cenu na obří ekozakázku na likvidaci starých ekologických škod, která je hlavním kritériem, podala společnost Marius Pedersen Engineering. Ta si za zakázku účtuje 56,8 miliardy korun. Druhá společnost GEOSAN GROUP nabídla odstranit škody za 57,8 miliardy korun a firma Environmental Services by si naúčtovala 65,5 miliardy korun. Zakázka na likvidaci starých ekologických zátěží má garance v hodnotě 114 miliard korun. Celkem se týká 510 lokalit, většinou jde o uzavřené průmyslové závody po celém Česku.

Vláda vyhlásila tendr na odstranění starých ekologických škod v červnu 2008. K odstranění ekologických zátěží se stát zavázal při privatizaci státních podniků v roce 1992. Cílem zakázky je odstranit škody způsobené čtyřmi desítkami let extenzivního komunistického hospodaření.

Témata:  Petr Nečas ekotendr

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy