V průmyslu panuje výborná nálada

Podle nejnovějšího průzkumu statistického úřadu se nálada v českém průmyslu opět zvýšila a je tak nejvyšší za poslední čtyři roky. Firmy se rozhodně další epizodou řeckého dluhového příběhu rozhodně nenechaly rozhodit. Průmysl si tak díky stávajícímu silnému výkonu a novým objednávkám zajišťuje pozici lídra české ekonomiky, který má hlavní zásluhu na nečekaně silném růstu našeho hospodářství v letošním roce. A vlastně nejen růstu HDP, ale i exportu a zaměstnanosti. Jsou to právě úspěšné průmyslové firmy, které se podílejí na snižování nezaměstnanosti a vytváření rekordního počtu nových pracovních míst, informuje Petr Dufek z Investičního výzkumu Československé obchodní banky, a. s.

Ilustrační fotografie
reklama

Firmy navíc zůstávají optimistické i pro dalšího půl roku. Vytíženost stávajících kapacit průmyslových firem zůstává velmi vysoká (85 %) a vzhledem k přílivu nových zakázek motivuje k investicím do rozšiřování výrobních kapacit. Tento trend v posledních dvou letech podporují i zlepšující se finanční výsledky podniků.

O něco méně optimismu panuje aktuálně ve stavebnictví. I přesto se však nálada stavebních firem výrazně zlepšila díky zakázkám, které jim v posledním roce a půl začaly konečně po dlouhé depresi nabíhat. Otázkou je, zda jim budou nové objednávky přibývat i ve druhé polovině roku. Prozatím se zdá, že nová poptávka ve stavebnictví si vybírá oddechový čas. Statistiky zakázek za druhý kvartál uvidíme až během čtrnácti dnů, nicméně k novému rekordu nejspíše zatím nezamířily.

Pozitivně naladěni jsou spotřebitelé, i když na začátku letošního roku byla jejich nálada ještě lepší. Strach z nezaměstnanosti nebo ze zhoršení jejich vlastní finanční situace z velké části pominul, nicméně obavy z inflace začínají narůstat. Dobrá nálada vede spotřebitele k nákupům a jsou i ochotnější investovat do svého bydlení. Spotřeba tak zůstane jedním z hlavních tahounů české ekonomiky ve druhé polovině letošního roku. Nicméně ani takový růst poptávky není natolik silný, aby v konkurenčním prostředí maloobchodu uvolnil stavidla poptávkové inflace a uvolnil tak ruce centrální bance, která drží korunu nad úrovní 27 CZK/EUR.

Témata: průmysl | čsob

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky