Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Plíseň, špína, mrtvé myši. Kvůli tomu se zavírají hospody v Česku

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Některé restaurace, hospody, pivnice, bary či fastfoody mají s hygienou pořádné problémy! Dokazují to zjištění inspektorů Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Letos jich museli alespoň na nějaký čas zavřít už 89, celkem pak uzavřeli už 138 provozoven.

42 restaurací, 10 fastfoodů, 35 pivnic, barů a heren, 1 vinárna a 1 vinotéka. To je bilance zavřených provozoven Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí v letošním roce. Většina z nich ale byla po pár dnech otevřena.

Důvody většiny uzavření byly podobné - špína, zanedbaný úklid, plíseň, stopy po hlodavcích nebo nevhodné skladování potravin. "Kromě hygieny se v provozovnách společného stravování inspekce zaměřuje i na falšování pokrmů," uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Přehled zavřených provozoven SZPI v roce 2015 ZDE.

SZPI letos uzavřela 138 provozoven. A to nejen restaurace, fastfoodů, pivnic, barů, heren, vináren a vinoték, ale také několik cukráren, maloobchodů a výroben jídel.

Pro srovnání v roce 2014 inspekce ukončila 1861 správních řízení s provozovateli potravinářských podniků, v nichž uložila pokuty v celkové výši 99 429 300 Kč. "Celková výše uložených pokut byla v roce 2014 o 55 procent vyšší než v roce 2013," prozradil Kopřiva.

Témata:  restaurace Státní zemědělské a potravinářské inspekce

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy