Plíseň, špína, mrtvé myši. Kvůli tomu se zavírají hospody v Česku

Některé restaurace, hospody, pivnice, bary či fastfoody mají s hygienou pořádné problémy! Dokazují to zjištění inspektorů Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Letos jich museli alespoň na nějaký čas zavřít už 89, celkem pak uzavřeli už 138 provozoven.

Ilustrační fotografie
reklama

42 restaurací, 10 fastfoodů, 35 pivnic, barů a heren, 1 vinárna a 1 vinotéka. To je bilance zavřených provozoven Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí v letošním roce. Většina z nich ale byla po pár dnech otevřena.

Důvody většiny uzavření byly podobné - špína, zanedbaný úklid, plíseň, stopy po hlodavcích nebo nevhodné skladování potravin. "Kromě hygieny se v provozovnách společného stravování inspekce zaměřuje i na falšování pokrmů," uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Přehled zavřených provozoven SZPI v roce 2015 ZDE.

SZPI letos uzavřela 138 provozoven. A to nejen restaurace, fastfoodů, pivnic, barů, heren, vináren a vinoték, ale také několik cukráren, maloobchodů a výroben jídel.

Pro srovnání v roce 2014 inspekce ukončila 1861 správních řízení s provozovateli potravinářských podniků, v nichž uložila pokuty v celkové výši 99 429 300 Kč. "Celková výše uložených pokut byla v roce 2014 o 55 procent vyšší než v roce 2013," prozradil Kopřiva.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky